Tak Magda Gessler robi kiszone ogórki. Zdradziła tajemniczy składnik

Magda Gessler zdradziła swój autorski przepis na ogórki kiszone. Kluczowy jest jeden drobiazg, bez którego ogórki nie będą soczyste i jędrne. Przedstawiamy prosty przepis na wyśmienite ogórki kiszone od królowej polskiej gastronomii. Będą idealne do sałatek, jako smaczny dodatek do drugiego dania jak i baza do zupy ogórkowej.

Magda Gessler ma niezwykłe poczucie smaku, dlatego jej przepisy cieszą się wielką popularnością
Magda Gessler ma niezwykłe poczucie smaku, dlatego jej przepisy cieszą się wielką popularnością AKPAAKPA

Przepis na ogórki kiszone od Magdy Gessler. Podstawą tradycyjna receptura

Magda Gessler niezmiennie przygotowuje ogórki kiszone według tradycyjnej receptury. Dodaje do słoików liście porzeczki, wiśni i inne składniki. Restauratorka oprócz przepisu na ten przysmak zdradziła, co zrobić, aby kiszonki zawsze były smaczne i jędrne.

Kluczową kwestią podczas przygotowywania kiszonych ogórków zdaniem Magdy Gessler jest wybór warzyw - powinny pochodzić wyłącznie z polskich, gruntów - to tak zwane kwaszeniaki, które mają chropowatą skórkę.  Radzi, aby do kiszenia wykorzystywać również ogórki małe i średnie, ponieważ będą najsmaczniejsze.

Zdaniem celebrytki, należy też pamiętać o ważnych zasadach:

  1. dokładnym wyszorowaniu ogórków
  2. zalaniu ich zimną wodą
  3. odstawieniu na godzinę

Ten trik sprawi, że ukiszone ogórki będą jędrne, soczyste i pyszne.

Kiszeniaki zawsze wkładajmy do umytych i wyparzonych słoików - w przeciwnym razie na pewno się zepsują.

Aby ogórki kiszone były jędrne i soczyste, trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach
Aby ogórki kiszone były jędrne i soczyste, trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach123RF/PICSEL

Przepis na ogórki kiszone autorstwa Magdy Gessler

Sposób przygotowania

  1. Ogórki wyszoruj, przełóż do dużej miski
  2. Zalej zimną wodą i odstaw na godzinę
  3. Umyte słoiki wyparz i osusz
  4. Do każdego włóż czosnek, liście wiśni, porzeczki, czosnek i chrzan
  5. Ogórki układaj ciasno w słoikach, na wierzch włóż baldach kopru

Zalewa do ogórków kiszonych Magdy Gessler

  1. Zagotuj wodę z solą w proporcji 2 łyżki soli na 1 l wody
  2. Gorącą zalewę rozlej do słoików, zakręć i postaw je do góry dnem, żeby ostygły. 
  3. Następnie przenieś w suche i zacienione miejsce. 

Ogórki po kilku tygodniach będą gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Jak czytać etykiety? Niektóre nazwy zaskakująInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas