Reklama

Reklama

Gessler podzieliła się przepisem na kiszone ogórki. Jeden element jest kluczowy

Magda Gessler zdradziła swój autorski przepis na ogórki kiszone. Kluczowy jest jeden drobiazg, bez którego ogórki nie będą soczyste i jędrne. Przedstawiamy prosty przepis na wyśmienite ogórki kiszone od królowej polskiej gastronomii. Będą idealne do sałatek, jako smaczny dodatek do drugiego dania jak i baza do zupy ogórkowej.

Magda Gessler niezmiennie przygotowuje ogórki kiszone według tradycyjnej receptury. Dodaje do słoików liście porzeczki, wiśni i inne składniki. Restauratorka oprócz przepisu na ten przysmak zdradziła, co zrobić, aby kiszonki zawsze były smaczne i jędrne.

Czytaj więcej: Tajemnice słoja: co można dodać do kiszonych ogórków?

Kluczową kwestią podczas przygotowywania kiszonych ogórków zdaniem Magdy Gessler jest wybór warzyw - powinny pochodzić wyłącznie z polskich, gruntów - to tak zwane kwaszeniaki, które mają chropowatą skórkę.  Radzi, aby do kiszenia wykorzystywać również ogórki małe i średnie, ponieważ będą najsmaczniejsze.

Reklama

Zdaniem celebrytki, należy też pamiętać o ważnych zasadach: dokładnym wyszorowaniu ogórków, zalaniu ich zimną wodą i odstawieniu na godzinę. Ten trik sprawi, że ukiszone ogórki będą jędrne, soczyste i pyszne. 

Zobacz też: Tego unikaj podczas kiszenia ogórków

Kiszeniaki zawsze wkładajmy do umytych i wyparzonych słoików - w przeciwnym razie na pewno się zepsują.

Przepis na ogórki kiszone autorstwa Magdy Gessler

Składniki

  • 2 kg mniejszych ogórków gruntowych
  • koper (po jednym baldachu na słoik)
  • liście wiśni (po jednym na słoik)
  • liście czarnej porzeczki (po dwa na słoik)
  • chrzan (po jednym małym korzeniu na słoik)
  • czosnek (dwa ząbki na słoik)
  • sól niejodowana - 2 płaskie łyżki na 1 l wody

Sposób przygotowania

Ogórki wyszoruj, przełóż do dużej miski, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Umyte słoiki wyparz i osusz. Do każdego włóż czosnek, liście wiśni, porzeczki, czosnek i chrzan.

Ogórki układaj ciasno w słoikach, na wierzch włóż baldach kopru. 

Zalewa do ogórków kiszonych Magdy Gessler

Zagotuj wodę z solą w proporcji 2 łyżki soli na 1 l wody.

Gorącą zalewę rozlej do słoików, zakręć i postaw je do góry dnem, żeby ostygły. Następnie przenieś w suche i zacienione miejsce. Ogórki po kilku tygodniach będą gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Zobacz także: Co zrobić żeby ogórki kiszone nie pleśniały?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ogórki kiszone | Magda Gessler

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy