GIS ostrzega. "Uważnie czytaj daty na opakowaniu"
Oprac.: Dagmara Kotyra
W związku z tym, że w okresie bożonarodzeniowym wiele osób jest w szale zakupów, nie tylko prezentowych, Główny Inspektorat Sanitarny postanowił zwrócić uwagę na etykiety produktów. Podkreślono, by zwracać uwagę na daty, a także wyjaśniono różnicę między „najlepiej spożyć przed” a „należy spożyć do”. Wszystko po to, by uniknąć marnowania żywności.
Świąteczne zakupy. Na co trzeba zwrócić uwagę?
W związku z tym Główny Inspektorat Sanitarny postanowił zapobiec marnowaniu żywności i przypomniał, jak ważne jest świadome wybieranie produktów. "Robisz świąteczne zakupy z wyprzedzeniem? Uważnie czytaj daty na opakowaniu. Po zakupie przechowuj żywność zgodnie z zaleceniami producenta" - przekazano za pośrednictwem Facebooka.
Daty na opakowaniu. "Należy spożyć do" i "najlepiej spożyć przed" - na czym polega różnica?
Robiąc zakupy, warto zwracać uwagę na to, co wkładamy do koszyka. Mowa tu o czytaniu etykiet w celu wybierania produktów odznaczających się jak najlepszą jakością. Ważne jest również skupianie się na dacie ważności. Na niektórych produktach można się spotkać z terminem "należy spożyć do", a na innych z "najlepiej spożyć przed".
Różnica między nimi jest ogromna. Główny Inspektorat Sanitarny wyjaśnia, że pierwszy z nich wskazuje, że spożycie produktu po upływie wskazanej daty może zaszkodzić. Dotyczy to również żywności, której wygląda i zapach wygląda prawidłowo. Daty poprzedzonej frazą "należy spożyć do" trzeba bezwzględnie przestrzegać. Wszystko to w trosce o zdrowie.
Zobacz także: Biedronka i Lidl sprzedają choinki. Gdzie jest taniej?
"Najlepiej spożyć przed" określą datę minimalnej trwałości. Oznacza to, że nawet jeśli już upłynęła, to spożycie danego produktu będzie bezpieczne i nie będzie się wiązało ze szkodliwym wpływem na zdrowie. "Oceń wygląd, smak i zapach i upewnij się, że była właściwie przechowywana" - czytamy w facebookowym poście.
***