GIS wycofuje kiełbasę ze sklepów. Wykryto groźne bakterie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące kiełbasy, w której wykryto groźne dla zdrowia bakterie. Sanepid wycofał ten produkt ze sklepów i ostrzega, że spożycie go może grozić do niebezpiecznej choroby zwanej listeriozą.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Poinformowano o wycofaniu z obrotu jednej partii kiełbasy z powodu wykrycia bakterii Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Czytaj również: W tych produktach spożywczych wykryto salmonellę i ciała obce
Zakażona kiełbasa - o jaki produkt chodzi?
Produktem wycofanym z obrotu jest metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg). Poniżej szczegóły tego produktu:
- Numer partii: 1F828092828
- Termin przydatności do spożycia: 20.10.2022
- Producent: Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o., Zakład Produkcyjny w Uniszkach Cegielni, 06-500 Mława, Uniszki Cegielnia 16A, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14130301
Czytaj również: Sok z żurawiny - idealny dla wrzodowców
Listerioza - objawy
Spożycie produktu, w którym znajdują się bakterie Listeria monocytogenes, może prowadzić do groźnej choroby. Listerioza daje pierwsze objawy zazwyczaj po 1-2 dniach od zakażenia, jednak ten czas może wydłużyć się nawet do dwóch miesięcy od zjedzenia zakażonego pokarmu. Zdarza się jednak, że przebiega również bezobjawowo.
Główne objawy listeriozy, to:
- gorączka
- dreszcze
- bóle mięśni
- biegunka
- wymioty
- inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego
Objawy te zazwyczaj utrzymują się około 2-3 dni.
***
Czytaj także: