Grillować na tackach czy bez? Katarzyna Bosacka obala mit

Katarzyna Bosacka obala mit związany z grillowaniem
Katarzyna Bosacka obala mit związany z grillowaniem Wojciech Olkusnik/East NewsEast News

Katarzyna Bosacka radzi jak zdrowo jeść i co kupować

Jak zdrowo grillować mięso? Mit dotyczący aluminiowych tacek

Prof. Artur Badyda z Politechniki Warszawskiej mówi, że tacka zabezpiecza mięso przed spaleniem, a to z kolei zabezpiecza nasze zdrowie przed dostaniem się do organizmu substancji rakotwórczych
zaczęła tłumaczyć Bosacka.
Aluminium może odkładać się w naszym mózgu, w wątrobie, czy w sercu
twierdzi ekspertka.
Grillowanie na jednorazowych tackach aluminiowych nie jest dobre dla zdrowia
Grillowanie na jednorazowych tackach aluminiowych nie jest dobre dla zdrowia123RF/PICSEL

Co zamiast tacek aluminiowych? 

Lepiej kupić przez internet albo w niektórych dyskontach w sezonie tacki wielorazowego użytku, metalowe.
Wrzucamy wtedy mięso, najlepiej, jednak jak mówi profesor Badyda - w marynacie. I tak zdrowo grillujemy
radzi ekspertka.
Magdalena Lamparska o karierze w USA. Alicja Resich "Zbliżenia" INTERIA.PL