Reklama

Grillować na tackach czy bez? Katarzyna Bosacka obala mit

Sezon grillowy w pełni. W ostatnim czasie wokół grillowania narosło wiele kontrowersji związanych z wpływem jedzenia grillowanych potraw na zdrowie człowieka. Istnieją jednak sposoby na bezpieczne i zdrowe grillowanie. Jednym z nich jest używanie tacek, ale nie wszystkich! Bosacka zabrała głos w sprawie.

Katarzyna Bosacka radzi jak zdrowo jeść i co kupować

Katarzyna Bosacka to znana polska dziennikarka, która zasłynęła, jako prowadząca programu "Wiem, co jem i wiem, co kupuję". Dziś znana jest jako ekspertka ds. żywienia, a swoich porad na temat zdrowego odżywiania oraz wyboru produktów wysokiej jakości najczęściej udziela w mediach społecznościowych. 

Jej profil na Facebooku obserwuje ponad 600 tysięcy użytkowników, natomiast na Instagramie dziennikarka ma już 120 tysięcy fanów. 

Zobacz również: Nigdy nie kupuj takiej jagodzianki. "Lepiej zjeść jedną pyszną niż 10 paskudnych!"

Reklama

Jak zdrowo grillować mięso? Mit dotyczący aluminiowych tacek

Na Instagramie Katarzyny Bosackiej pojawiła się nowa rolka, w której dziennikarka obala pewien znany mit i radzi, jak zdrowo grillować mięso.

Mimo że prof. Artur Badyda ma rację, istnieje pewne "ale". Dotyczy ono jednorazowych tacek aluminiowych, które kupujemy w sklepach. Okazuje się, że grillowanie na nich wcale nie jest zdrowe i może być szkodliwe dla naszego organizmu. 

Do wytwarzania tacek aluminiowych wykorzystywany jest glin. Metal ten po poddaniu wysokiej temperaturze przenika do potraw, które grillujemy. W niewielkich ilościach nie szkodzi on zdrowiu, a całkowite unikanie jego spożywania jest niemożliwe, ponieważ znajduje się w wielu produktach spożywczych, które jemy lub pijemy na co dzień. Jednakże składnik ten może kumulować się w naszym organizmie, co prowadzi do osłabienia, problemów żołądkowych, a także upośledzenia pracy układu nerwowego.

Zobacz również: Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić hummus z bobu. Szybki i prosty przepis

Co zamiast tacek aluminiowych? 

To, że tacki aluminiowe nie są najlepszym wyborem, nie oznacza, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z grillowania na tackach. W swoim poście Bosacka radzi, czego używać zamiast nich:

Używanie tacek to jednak niejedyny sposób na zabezpieczenie dostawania się do naszego organizmu substancji rakotwórczych:

Zobacz również: Ekspertka ostrzega przed produktem nafaszerowanym chemią. Sprzedają go w szkolnym sklepiku 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Katarzyna Bosacka | Kasia Bosacka | Wiem co jem | grillowanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy