Jak oczyścić grzyby z robaków? Zrób to szybko i skutecznie!
Niektórzy mają już pierwsze grzybobranie za sobą, a świeże okazy wręcz zachęcają do przygotowania pysznego posiłku. Niestety czasami podczas zbierania grzybów i po przyniesieniu ich do domu, okazuje się, że są one robaczywe. Co zrobić z nimi w takim przypadku? Poznaj szybki i skuteczny sposób na oczyszczenie robaczywych grzybów.
Jak rozpoznać robaczywe grzyby?
Chociaż większość grzybów na pierwszy rzut okna wygląda dorodnie i zdrowo, warto przyjrzeć się im baczniej. Dopiero po przyniesieniu ich do domu i obraniu, okazuje się, że są one robaczywe. Warto więc jeszcze w lesie zobaczyć czy grzyby nadają się do zjedzenia. Przekrój je na pół i oceń ich środek: miąższ powinien być jednolitej barwy, białej lub żółtej. Kiedy zauważysz plamy lub małe larwy, możesz być pewien, że grzyb jest robaczywy. Niestety spora część owadów przechodzi cykl rozwojowy właśnie w grzybach. Sprzyja im wysoka wilgotność powietrza, a także słoneczna pora.
Czy jedzenie robaczywych grzybów jest szkodliwe?
Jedzenie robaczywych grzybów co prawda nie jest trujące, ale mało kto chciałby podczas posiłku napotkać nieprzyjemną niespodziankę. Niektórzy próbują poddać grzyby obróbce termicznej, to jednak mało skuteczny sposób. Ponadto robaki mogą pozostawić po sobie niewielkie ilości zabrudzeń, których ciężko się pozbyć. W czasie grzybobrania omijaj okazy młode, ponieważ nie widać u nich jeszcze podstawowych cech gatunkowych. Natomiast stare grzyby mogą zawierać szkodliwe substancje i źle smakować.
Jak oczyścić grzyby z robaków?
Po grzybobraniu oczyść wszystkie okazy z ziemi i igieł, a następnie przepłucz je pod bieżącą wodą. Niektóre z nich mogą być robaczywe, co zazwyczaj ozacza wyrzucenie produktu do kosza. Jeśli są to śladowe ilości, możesz wypróbować babcine patenty na uratowanie zebranych grzybów.
By pozbyć się robaków, zanurz je w garnku z wodą i dodaj dwie łyżki soli. Intruzi sami uciekną z wnętrza zebranych okazów. Następnie wylej wodę i przepłucz grzyby jeszcze raz pod bieżącą wodą. Dla pewności przekrój je na pół, a następnie posegreguj w zależności od ich przeznaczenia. Do osobnych worków włóż te okazy do marynowania, smażenia, czy do zamrożenia.
Zobacz koniecznie: