Jemy owoce i liczymy kalorie
Owoce, samo zdrowie, ale czy można się bezkarnie objadać owocami sezonowymi, nie myśląc o kaloriach?
Sezon rozpoczynają truskawki, aromatyczne maliny oraz wiśnie i czereśnie. Te delikatne i niezwykle smaczne owoce zachęcają nas do konsumpcji. I korzystając z okazji, że jest sezon i wtedy mają najlepszy smak, objadamy się do woli. Szybko usprawiedliwiamy łakomstwo. Okazuje się, że przybywa nam kilogramów.
A dzieje, się to dlatego, że owoce te zawierają nie tylko wiele składników odżywczych, ale także znaczne ilości węglowodanów. 100 gramów owoców sezonowych to 0 punktów według planu punktów Weight Watchers (Strażników Wagi). Ale zjedzenie już kolejnych 100 gramów to następne punkty w naszym codziennym jadłospisie.
- Jak zwykle we wszystkim potrzebny jest umiar. Owoce sezonowe mają wysoką wartość odżywczą, a także są źródłem energii, która spożywana w nadmiarze jest odpowiedzialna za dodatkowe kilogramy. Z przyjemności jedzenia owoców sezonowych, korzystajmy więc rozsądnie - powiedziała specjalista chorób wewnętrznych i dietetyki dr Magdalena Białkowska.
Owoce sezonowe spełniają ważną rolę w racjonalnym żywieniu człowieka. Pozyskiwane owoce w naszym klimacie pod różnymi postaciami zaspokajają przez cały rok zapotrzebowanie na witaminy i sole mineralne.
Truskawki - mają szczególnie dużo witaminy C (np. 100 gramów surowych truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę). Ponadto zawierają witaminy z grupy B i karoten. Bogactwo składników mineralnych - zwłaszcza potasu, wapnia i magnezu - działa odkwaszająco. Truskawki regulują pracę wątroby i wydzielanie żółci, a zawartość żelaza sprawia, że truskawki mają działanie krwiotwórcze i wzmacniające. Uważa się, że truskawki, bogate w pektyny, mogą mieć korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy obniżając poziom cholesterolu.
Maliny - są źródłem witamin C, K, B1 i B2, PP, karotenu, błonnika, związków mineralnych. Im więcej witaminy C, tym aromatyczniejsze owoce. Maliny mają też właściwości lecznicze, zarówno owoce jak i liście, stosowane są jako środek na przeziębienie. A to dlatego, że zawierają substancje organiczne i olejki eteryczne mające właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Maliny ponadto uważane są za jedno z najlepszych źródeł błonnika wśród owoców i dzięki temu mają właściwości przeczyszczające. Są synonimem zdrowia i piękna.
Wiśnie - głęboko bordowy kolor świadczy o bezcennych wartościach odżywczych wiśni i o tym, że zawierają jeden z naszych najskuteczniejszych antyoksydantów w postaci bioflawonu. Ponadto są źródłem witaminy C i karotenu. Mówi się czerwony jak wiśnia, a powinno się rzec zdrowy jak wiśnia. Owoce te są bowiem dobrym źródłem potasu, wapnia i magnezu - pierwiastki te wzmacniają pracę mięśnia sercowego. W wiśniach możemy znaleźć witaminy z grupy B, co wpływa na zachowanie równowagi w procesach metabolicznych i pracy układu nerwowego. Kwaśne wiśnie mają działanie pobudzające procesy trawienne i ruchy jelit. Ponadto działają przeciwzapalnie.
Czereśnie - to przede wszystkim owoc o wartościach smakowych. Owoce czereśni zawierają duże ilości potasu, a także wapń, żelazo i jod . Czereśnie posiadają właściwości moczopędne, a także działają przeciwreumatycznie i przeciwmiażdżycowo. Kilogram czereśni to wg planu punktów Weight Watchers wartość punktowa schabowego.
Przy przygotowywaniu owoców do konsumpcji, należy zwrócić uwagę na jak najmniejsze straty witamin i związków mineralnych. Można to osiągnąć poprzez: krótki okres przechowywania, nie przetrzymywania owoców w wodzie, nie dopuszczanie do wyciekania soku, wkładanie owoców do wrzącej wody i szybkie zagotowanie, mrożenie w porcjach do jednorazowego spożycia lub pasteryzację w soku własnym bądź z niewielką ilością cukru.
Sezon na owoce trwa, Weight Watchers proponuje łatwe do przygotowania dania z dodatkiem truskawek, malin i wiśni.
Sorbet truskawkowy
Składniki na 4 porcje: 1/2 kg truskawek, 1 banan, 3 łyżki jogurtu waniliowego.
Sposób przygotowania:
Banana kroimy w plasterki i dodajemy truskawki. Schładzamy owoce w zamrażalniku. Wkładamy owoce do melaksera, dodajemy jogurt i miksujemy aż powstanie jednolita masa.
Sałatka malinowa
Składniki na 4 porcje: 200 g malin, 200 g sera owczego, 2 żółte papryki, główka sałaty, cebula, 3 łyżki posiekanego szczypioru, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu owocowego, sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Ser i cebulę pokroić w kostkę. Paprykę w paseczki, sałatę rozdrobnić. Składniki sałatki wymieszać i dodać maliny. Ocet wymieszać z wodą, solą, pieprzem, olejem, szczypiorem. Sałatę polać sosem.
Lasagnia z wiśni
Składniki na 4 porcje: 200 g wiśni, 4 płaty makaronu lasagnia, ok. 60 g, 1 jajko, pałeczki wanilii (lub parę kropel aromatu waniliowego), 1 łyżeczka margaryny miękkiej, 2 łyżeczki cukru, sól do smaku, 120 g chudego twarogu, sok i utarta skórka z połowy cytryny, 15 g posiekanych orzechów laskowych.
Sposób przygotowania:
Płaty lasagni gotować 10 min, potem schłodzić. Jajko rozdzielić. Ubić pianę z białek. Margarynę z cukrem i żółtkiem utrzeć na krem. Dodać twaróg, wanilię, cytrynę, ostrożnie wymieszać masę z ubitą pianą. Na przemian układać w formie do ciasta płat lasagni, masę twarogową i wiśnie (bez pestek) i posypać zmielonymi orzechami. Wiśniową lasagnię piec 30 minut w piekarniku o temp. 200 st. C.