Już niedługo azjatycka przyprawa trafi na polskie pola. Naukowcy pracują nad rodzimą odmianą

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

"Nowość" na polskich polach. Rolnicy chcą uprawiać rodzimy imbir
"Nowość" na polskich polach. Rolnicy chcą uprawiać rodzimy imbir 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Trwają prace nad pierwszym polskim imbirem
  2. Z Azji do Wielkopolski. Gdzie będzie można go uprawiać?
  3. Imbir w diecie. Dlaczego warto go jeść?

Trwają prace nad pierwszym polskim imbirem

To naprawdę krótki okres, by sprowadzić roślinę z innego kontynentu i zacząć ją uprawiać na szerszą skalę
mówi Prof. Piotr Szulc z Katedry Agronomii, cytowany przez Fakt.

Z Azji do Wielkopolski. Gdzie będzie można go uprawiać?

Wiedzą, jaki potencjał i wartość ma ta roślina
mówi prof. Szulc dla Faktu.
Szklanka wody z plasterkami imbiru oraz pokrojoną w plasterki cytryną
Imbir w Polsce cieszy się coraz większą popularnością, zwłaszcza jesienią i zimą123RF/PICSEL

Imbir w diecie. Dlaczego warto go jeść?

Kobieta z długimi, brązowymi włosami trzymająca bukiet świeżych kwiatów, patrząca plecami do obiektywu, po prawej stronie napis 'porady'.
Zobacz, jak ułatwić sobie codzienność sprytnymi sposobamiCanva ProINTERIA.PL
"Ewa gotuje": Rosół na jagnięciniePolsat