Oto najcenniejszy produkt z ula. Wcale nie miód...
Oprac.: Łukasz Piątek
Najcenniejsza zawartość ula? Większość osób odpowie zapewne, że pszczoły i miód, co, rzecz jasna, jest prawdą. Jednak w ulu znajdziemy jeszcze jeden, podarowany nam przez naturę skarb, który ma niezwykłe właściwości prozdrowotne. Pierzga, bo o niej właśnie mowa, jest bardzo wartościowym wyrobem pszczelim, który jest droższy niż sam miód.
Co to jest pierzga?
Pierzga pszczela powstaje z pyłku kwiatowego, który dostarczany jest do ula przez pszczołę zbieraczkę, następnie zostaje przekazany pszczole robotnicy, a ta z kolei umieszcza go w komórkach woskowych w ramce, aplikując przy tym enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczoły.
Gdy komórka zostanie zapełniona, pszczoły nanoszą nieco mleczka pszczelego i miodu, zabezpieczając ramkę cienką warstwą wosku pszczelego. Od tego momentu rozpoczyna się proces fermentacji mlekowej, czego pokłosiem jest powstawanie mikro i makroelementów oraz wielu witamin. Tak powstały produkt jest całkowicie odporny na pleśń i procesy gnilne.
Pierzga pszczela nie jest tanim produktem, gdyż do pozyskania 1 kilograma pierzgi potrzeba nawet 30 ramek, które są dokładnie i skrupulatnie ręcznie oczyszczane.
Pierzga pszczela - właściwości zdrowotne
Pierzga pszczela jest źródłem wielu, niezwykle cennych składników odżywczych, dlatego często stosowana jest w medycynie naturalnej. Doskonale regeneruje i wzmacnia organizm, ale również wspiera pracę układu nerwowego, w związku z tym zaleca się ją stosować osobom będącym w stanach depresyjnych.
Pierzga pszczela poprawia kondycję układu pokarmowego, oczyszczając wątrobę, a także pomaga przy leczeniu wrzodów żołądka.
Pierzga pszczela bogata jest w:
- węglowodany,
- białka
- tłuszcze nienasycone i nasycone,
- aminokwasy egzogenne
- witaminy A, B1, B2, B3, B6, B7, B12, C, E, D oraz K,
- fosfor, żelazo, krzem, mangan, potas, miedź, sód, selen i cynk.
Jak stosować pierzgę pszczelą?
Pierzga pszczela jest łatwo przyswajalnym produktem dla naszego organizmu, a zalecana, dzienna dawka pierzgi dla osoby dorosłej to ok. 10-15 gramów, co odpowiada jednej łyżeczce. Pierzga może być dodawana na przykład do jogurtu czy owsianki, ale najlepsze działanie uzyskamy poprzez picie naparu.
Łyżeczkę pierzgi umieszczamy w naczyniu i zalewamy litrem letniej wody o maksymalnej temperaturze 40 stopni Celsjusza, by pierzga nie straciła swoich właściwości. Taki roztwór zostawiamy na 8-10 godzin i pijemy go rano na czczo. Kuracja powinna trwać przez 3 miesiące.