Pamiętaj o tym, gdy gotujesz makaron. Tak odmierzysz idealną porcję
Podczas gotowania makaronu wiele osób ma problem z odmierzeniem idealnej porcji. Kucharze zachęcają, aby w tym celu używać wagi kuchennej. Jak się okazuje, istnieje znacznie łatwiejszy i szybszy sposób na odmierzenie porcji makaronu spaghetti dla jednej osoby.
Spaghetti to szybkie danie, które nie wymaga wyjątkowych zdolności kulinarnych. Mimo że makaron gości w domach Polaków bardzo często, wiele z nas nie potrafi "na oko" oszacować właściwej porcji dla jednej osoby.
Mało kto, przygotowując spaghetti, starannie odmierza jego ilość korzystając w wagi kuchennej. Znaczna większość po prostu wrzuca "nitki" bezpośrednio z opakowania do rondla z gotującą się wodą, nie mając jednak pewności, czy porcja będzie odpowiednia.
Często po ugotowaniu makaronu okazuje się, że przeceniliśmy nasze możliwości. Wówczas nadmiar makaronu ląduje w koszu. Jak tego uniknąć i zaoszczędzić pieniądze? Istnieje wyjątkowo prosty i skuteczny sposób, dzięki któremu odmierzymy idealną porcję makaronu tuż przed gotowaniem.
Dlaczego łyżka do spaghetti ma dziurkę?
Większość łyżek do spaghetti wyposażonych jest w dziurkę. Jej funkcja wydaje się oczywista: otwór pozwala odcedzić makaron, gdy nakładamy go na talerz z pełnego wrzątku rondla. Jednak to nie jedyne zastosowanie dziurki, która znajduje się w łyżkach do spaghetti.
Otwór służy również temu, by poprawnie odmierzyć porcję makaronu. W dziurce mieści się bowiem zwykle około 100 gramów. Szacuje się, że to ilość idealna dla jednej dorosłej osoby, jeśli makaron ma być daniem głównym.
***
Przeczytaj również:
Najgorsze fryzury dla pań po 50-tce. Bezlitośnie postarzają
Zobacz również: