Parówki znanego producenta wycofane ze sklepów. Wykryto niedozwolony składnik

Agata Zaremba

Opracowanie Agata Zaremba

Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się nowe ostrzeżenie dotyczące żywności. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła w partii parówek znanego producenta składnik, przez który musiały zostać wycofane ze sprzedaży.

GIS ostrzega, że w parówkach znanego producenta wykryto uczulający składnik
GIS ostrzega, że w parówkach znanego producenta wykryto uczulający składnik123RF/PICSEL

W parówkach wykryto uczulający składnik. GIS ostrzega

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w pewnej partii parówek znanego producenta wykryto składnik, o którego obecności nie poinformowano na etykiecie produktu.

W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego
czytamy na stronie GIS

Spożycie tego produktu może być niebezpieczne dla osób z alergią na białka soi. Parówki mogą więc wywołać silną reakcję alergiczną.

GIS apeluje do klientów. O jaki produkt dokładniej chodzi?

Ostrzeżenie dotyczy parówek z szynki "Stówki". GIS apeluje, aby osoby z alergią na białko soi nie spożywały produktu z następującej partii:

  • Produkt: Parówki z szynki "Stówki" 100%, 200 g, Sokołów
  • Numer partii: C32541
  • Data minimalnej trwałości: 06/10/2023
  • Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001

Parówki zostały wycofane ze sprzedaży

Jak dowiadujemy się z komunikatu GIS, producent po otrzymaniu informacji o wykryciu białka soi w partii parówek, niezwłocznie uruchomił procedurę wycofania ich z rynku. Produkt zostanie więc wycofany, a następnie poddany utylizacji. Ponadto producent podjął działania mające na celu zidentyfikowanie źródła zanieczyszczenia wyrobu białkiem soi.

Również Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

"Zdrowie na widelcu": Parówki i serek topiony. Warto czytać etykietyPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas