Parówki znanego producenta wycofane ze sklepów. Wykryto niedozwolony składnik
Oprac.: Agata Zaremba
Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się nowe ostrzeżenie dotyczące żywności. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła w partii parówek znanego producenta składnik, przez który musiały zostać wycofane ze sprzedaży.
W parówkach wykryto uczulający składnik. GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w pewnej partii parówek znanego producenta wykryto składnik, o którego obecności nie poinformowano na etykiecie produktu.
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego
Spożycie tego produktu może być niebezpieczne dla osób z alergią na białka soi. Parówki mogą więc wywołać silną reakcję alergiczną.
GIS apeluje do klientów. O jaki produkt dokładniej chodzi?
Ostrzeżenie dotyczy parówek z szynki "Stówki". GIS apeluje, aby osoby z alergią na białko soi nie spożywały produktu z następującej partii:
- Produkt: Parówki z szynki "Stówki" 100%, 200 g, Sokołów
- Numer partii: C32541
- Data minimalnej trwałości: 06/10/2023
- Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001
Parówki zostały wycofane ze sprzedaży
Jak dowiadujemy się z komunikatu GIS, producent po otrzymaniu informacji o wykryciu białka soi w partii parówek, niezwłocznie uruchomił procedurę wycofania ich z rynku. Produkt zostanie więc wycofany, a następnie poddany utylizacji. Ponadto producent podjął działania mające na celu zidentyfikowanie źródła zanieczyszczenia wyrobu białkiem soi.
Również Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.