Pierogi z makiem wygrały w Szczecinie
W ostatni weekend w Szczecinie odbył się kolejny finał regionalny konkursu "Polskie danie dla Europy". Pierwsze miejsce w zajęły "Pierogi z makiem" przyrządzone przez Annę Zaborowską ze Szczecina.

Osiem finałowych dań zgłoszonych z Pomorza Zachodniego wyłoniono spośród ponad 200 przesłanych przepisów. Oprócz zwycięskich "Pierogów z makiem" nagrodzono jeszcze: "Zupę z Rokpolu" autorstwa Marii Kosmala z Dobrzycy (II miejsce) i "Czarny barszcz i pierogi z suszonych grzybów" wg przepisu Grażyny Suszczyńskiej ze Szczecina (miejsce III).
W finale szczecińskim jury pod przewodnictwem Tessy Capponi-Borawskiej przyznało po raz pierwszy nagrodę specjalną. Nagrodę za wspaniałą kompozycję przyznano Marzannie Borowiak z Poznania, która zaserwowała "Delicję śledziową w jabłku".
Pierogi z makiem
Ciasto: 300 g mąki; 1 jajko; ok. 3/4 szklanki letniej wody; 1 łyżka stołowa stopionego masła; szczypta soli
Zaczynamy od przygotowania farszu. Przebrany i wypłukany na sitku mak przekładamy do rondla i zalewamy wrzącym mlekiem. Gotujemy na małym ogniu i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Przestudzony mak przepuszczamy 3 razy przez maszynkę o drobnym sitku. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy masło, dodajemy mak, miód, cukier, rodzynki i przesmażamy wszystko około 15 minut, a następnie całość studzimy.