Pilne ostrzeżenie GIS: Uwaga na popularne chipsy
Oprac.: Łukasz Piątek
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Mowa o zanieczyszczeniu popularnych chipsów olejem termalnym. Konsumenci, którzy nabyli wadliwy produkt, nie powinni go spożywać.
GIS ostrzega: Popularne chipsy wycofane ze sprzedaży
"Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez producenta Intersnack Poland Sp. z o.o. wycofaniu wskazanych poniżej partii chipsów ze względu na możliwe zanieczyszczenie produktów olejem termalnym dopuszczonym do incydentalnego kontaktu z żywnością zgodnie z certyfikatem NSF HT1" - informuje na swojej stronie GIS.
Badania laboratoryjne produktów wyprodukowanych, zanim wykryto usterkę wykazały podwyższony poziom węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) oraz węglowodorów nasyconych olejów mineralnych (MOSH).
Węglowodory olejów mineralnych, a w szczególności MOAH, to substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.
GIS dodaje, że producent niezwłocznie usunął usterkę, która była przyczyną zanieczyszczenia, jednak część produktów została wyprodukowana i wprowadzona do obrotu, zanim usterka została wykryta.
Szczegóły dotyczące produktu:
Producent: Intersnack Poland Sp. z o.o. oddział Radom ul. Samorządowa 12, 26-600 Radom
Nazwa produktu: Przysnacki Chipsy w Kotle prażone z solą morską 125g
Numer partii: 533422, data minimalnej trwałości: 17.02.2025
Numer partii: 533371, data minimalnej trwałości: 17.02.2025
Numer partii: 533429, data minimalnej trwałości: 18.02.2025
Numer partii: 533466, data minimalnej trwałości: 18.02.2025
Numer partii: 533400, data minimalnej trwałości: 18.02.2025
Numer partii: 533624, data minimalnej trwałości: 10.03.2025
Numer partii: 533605, data minimalnej trwałości: 10.03.2025
Numer partii: 533751, data minimalnej trwałości: 11.03.2025
Numer partii: 533765, data minimalnej trwałości: 11.03.2025
Numer partii: 533617, data minimalnej trwałości: 13.03.2025
Nazwa produktu: Przysnacki Chipsy w Kotle prażone papryka czerwona 125g
Numer partii: 533421, data minimalnej trwałości: 17.02.2025
Numer partii: 533370, data minimalnej trwałości: 17.02.2025
Numer partii: 533530, data minimalnej trwałości: 18.02.2025
Numer partii: 533467, data minimalnej trwałości: 18.02.2025
Numer partii: 533401, data minimalnej trwałości: 18.02.2025
Numer partii: 533622, data minimalnej trwałości: 10.03.2025
Numer partii: 533604, data minimalnej trwałości: 10.03.2025
Numer partii: 533750, data minimalnej trwałości: 11.03.2025
Numer partii: 533764, data minimalnej trwałości: 11.03.2025
Numer partii: 533975, data minimalnej trwałości: 15.03.2025
Numer partii: 533618, data minimalnej trwałości: 16.03.2025
Nazwa produktu: Przysnacki Chipsy w Kotle prażone o smaku karmelizowana cebula 125g
Numer partii: 533332, data minimalnej trwałości: 19.02.2025
Numer partii: 533602, data minimalnej trwałości: 13.03.2025
Nazwa produktu: Przysnacki Chipsy w Kotle prażone cheddar z czerwoną cebulą 125g
Numer partii: 533358, data minimalnej trwałości: 20.02.2025
Numer partii: 533761, data minimalnej trwałości: 11.03.2025
Numer partii: 533808, data minimalnej trwałości: 12.03.2025
Numer partii: 533762, data minimalnej trwałości: 12.03.2025
Numer partii: 533601, data minimalnej trwałości: 13.03.2025
Nazwa produktu: Przysnacki Chipsy w Kotle prażone kwaśna śmietana 125g
Numer partii: 533405, data minimalnej trwałości: 21.02.2025
Nazwa produktu: Przysnacki Chipsy w Kotle prażone o smaku kurki w kremowym sosie 125g
Numer partii: 533759, data minimalnej trwałości: 11.03.2025
Numer partii: 533812, data minimalnej trwałości: 12.03.2025
Numer partii: 533760, data minimalnej trwałości: 12.03.2025
GIS wydał zalecenia dla konsumentów
Producent po wykryciu zanieczyszczenia produktów niezwłocznie podjął działania w celu ich wycofania z obrotu. Powiadomił o incydencie Państwową Inspekcję Sanitarną, z którą współpracuje przy działaniach w odpowiedzi na tę sytuację. Państwowa Inspekcja Sanitarna weryfikuje działania podjęte przez producenta - informuje GIS.
Nie należy spożywać partii produktów wskazanych w komunikacie.