Reklama

Reklama

Polka pokazała cenę cukru w niemieckim markecie! Zwala z nóg?

Od kilku tygodni obserwujemy w Polsce swoisty "wyścig po cukier", w którym ekonomiści upatrują niepokojącego sygnału. Klienci nabywali w pewnym momencie tak ogromne jego ilości, że zaczęło brakować go na sklepowych półkach, a niektóre sieci wprowadziły jego reglamentację. A jak sytuacja wygląda u naszych zachodnich sąsiadów?

Panika związana z możliwym brakiem cukru w naszym kraju sprawiła, że kolejne sieci handlowe wprowadzają jego reglamentację. Na początku na taki ruch zdecydowały się Biedronka, Netto czy Aldi, ale w piątek decyzję o wprowadzenie limitu podjął także Lidl — w tych sklepach jednorazowo można kupić tylko 10 kg cukru. 

Choć przedstawiciele sklepów zapewniają, że robią wszystko, by zapewnić klientom nielimitowany dostęp do cukru, to konsumenci nie są przekonani i wciąż robią zapasy tego produktu, który błyskawicznie znika z półek. W rozmowie z portalem o2.pl menedżer ds. komunikacji korporacyjnej Biedronki, Marcin Hadaj przyznał, że "w związku z malejącą dostępnością tego produktu na polskim rynku, niektórzy klienci kupują niedetaliczne ilości cukru". A jak sytuacja wygląda za naszą zachodnią granicą? 

Polka pokazała cenę cukru w niemieckim sklepie. Zaskoczenie?

Użytkowniczka TikToka działająca w sieci pod pseudonimem jolcik_misia opublikowała nagranie z niemieckiego hipermarketu. Widać na nim palety pełne cukru, obok nich leżą także spore zapasy mąki. Internautka zwróciła również uwagę na zaskakującą cenę cukru w Niemczech — za kilogram produktu trzeba zapłacić 79 centów, czyli około 3,75 zł! 

Reklama

W polskich sklepach ceny cukru wahają się od 3,22 zł za kilogram do nawet 6,99 zł, wciąż drożeje także miód. Jak wynika jednak z tego zestawienia cen, w Polsce wciąż można kupić cukier taniej niż w Niemczech, jednak tam obywatele zarabiają zdecydowanie lepiej...

Dlaczego cukier drożeje?

Wojna w Ukrainie i sankcje nałożone na Rosję i Białoruś, a co za tym idzie, rosnące ceny nawozów — to główne powody wzrostu cen żywności, w tym cukru. Do tego dochodzą też wyższe ceny paliw, które dodatkowo podnoszą wydatki rolników. Nie chodzi tylko o benzynę, ale też gaz, niezbędny do produkcji cukru z buraków.

Przez kilka ostatnich lat ceny cukru na rynkach były dosyć niskie, więc niektórzy producenci zmniejszali swoje uprawy. W Europie część krajów jak np. Chorwacja, Węgry czy Rumunia zrezygnowały z własnej uprawy buraków cukrowych lub znacznie ją ograniczyły. W miejscach tych cukier jest obecnie droższy niż w naszym kraju.

Zobacz również:

Zapytaliśmy internautów o cenę cukru. Oto, co odpisali




INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukier | cena cukru

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy