Rzadki okaz dziesięcionoga atrakcją restauracji. Niebywałe szczęście
Zapaleni wędkarze i kreatywni restauratorzy — ojciec i syn z Nowej Anglii w USA, którzy jak co tydzień wybrali się na połowy w pobliżu wyspy Peaks, wyłowili z morza coś, czego na pewno nigdy by się nie spodziewali — homara, który zdawał się pochodzić wprost z obrazu malarza surrealisty. Skorupiak był cały, od ogona po czubki kleszczy, intensywnie niebieski, co zdarza się nieprawdopodobnie rzadko. Można więc mówić o niebywałym szczęściu mężczyzn.
![Szanse na połów błękitnego homara to jak jeden do dwóch milionów.](https://i.iplsc.com/000FYFBPDG6I3T0F-C322-F4.webp)
Właściciele restauracji liczą na to, że Fartowny Błękitek (z ang. Lucky Blue), jak nazwali homara, podniesie obroty lokalu. Ekscentryczny przedstawiciel frutti di mare, nie został jednak przeznaczony do konsumpcji — homar został wystawiony na pokaz w specjalnie przygotowanym akwarium, a następnie zostanie wypuszczony na wolność.
Żywe trofeum już stało się lokalną atrakcją i przyciąga tłumy chcące go sfotografować.
Zobacz też: Podroby to jedzenia dla ubogich? Niekoniecznie
Błękitek niewątpliwie zawdzięcza swe życie wybrykowi natury, który zmienił szarego skorupiaka w ekstrawagancki okaz morskiej fauny. Homary bowiem bywają zwykle zielono-brązowe, a tylko niektóre z nich przybierają inny kolor jak żółty czy pomarańczowy.
Jak oceniają naukowcy z uniwersytetu w Maine — niebieski osobnik trafia się tylko raz na dwa miliony. Znają też oni tajemnicę koloru Błękitka — zawdzięcza on swój kolor mutacji genu odpowiedzialnego za białka pokrywające pancerz homara.
Czytaj również: Co warto wiedzieć o smalcu?
Dlaczego wszystkie homary w restauracji są czerwone?
Kto kiedykolwiek zamawiał homara w lokalu, ten z pewnością wie, że są one zawsze czerwone. Dzieje się tak dlatego, że egzoszkielet skorupiaków posiada kilka pigmentów, z których jeden to karotenoid zwany astaksantyną, który zapewnia czerwonawy koloryt.
Gdy egzoszkielet poddawany jest obróbce cieplnej rozbijane są wszystkie pigmenty z wyjątkiem astaksantyny, która uwidacznia się, nadając homarom i krabom czerwony kolor.
Co jednak z błękitnym homarem? On również po ugotowaniu staje się czerwony. Nawet wyjątkowo rzadki 1 na 30 milionów żółty homar staje się czerwony. Tylko homar albinos nie zmienia koloru na czerwony po ugotowaniu, ponieważ nie posiada czerwonego barwnika.
Zobacz także: Kultowe dania ze światowych restauracji