Rzadki okaz dziesięcionoga atrakcją restauracji. Niebywałe szczęście
Zapaleni wędkarze i kreatywni restauratorzy — ojciec i syn z Nowej Anglii w USA, którzy jak co tydzień wybrali się na połowy w pobliżu wyspy Peaks, wyłowili z morza coś, czego na pewno nigdy by się nie spodziewali — homara, który zdawał się pochodzić wprost z obrazu malarza surrealisty. Skorupiak był cały, od ogona po czubki kleszczy, intensywnie niebieski, co zdarza się nieprawdopodobnie rzadko. Można więc mówić o niebywałym szczęściu mężczyzn.
Właściciele restauracji liczą na to, że Fartowny Błękitek (z ang. Lucky Blue), jak nazwali homara, podniesie obroty lokalu. Ekscentryczny przedstawiciel frutti di mare, nie został jednak przeznaczony do konsumpcji — homar został wystawiony na pokaz w specjalnie przygotowanym akwarium, a następnie zostanie wypuszczony na wolność.
Żywe trofeum już stało się lokalną atrakcją i przyciąga tłumy chcące go sfotografować.
Zobacz też: Podroby to jedzenia dla ubogich? Niekoniecznie
Błękitek niewątpliwie zawdzięcza swe życie wybrykowi natury, który zmienił szarego skorupiaka w ekstrawagancki okaz morskiej fauny. Homary bowiem bywają zwykle zielono-brązowe, a tylko niektóre z nich przybierają inny kolor jak żółty czy pomarańczowy.
Jak oceniają naukowcy z uniwersytetu w Maine — niebieski osobnik trafia się tylko raz na dwa miliony. Znają też oni tajemnicę koloru Błękitka — zawdzięcza on swój kolor mutacji genu odpowiedzialnego za białka pokrywające pancerz homara.
Czytaj również: Co warto wiedzieć o smalcu?
Dlaczego wszystkie homary w restauracji są czerwone?
Kto kiedykolwiek zamawiał homara w lokalu, ten z pewnością wie, że są one zawsze czerwone. Dzieje się tak dlatego, że egzoszkielet skorupiaków posiada kilka pigmentów, z których jeden to karotenoid zwany astaksantyną, który zapewnia czerwonawy koloryt.
Gdy egzoszkielet poddawany jest obróbce cieplnej rozbijane są wszystkie pigmenty z wyjątkiem astaksantyny, która uwidacznia się, nadając homarom i krabom czerwony kolor.
Co jednak z błękitnym homarem? On również po ugotowaniu staje się czerwony. Nawet wyjątkowo rzadki 1 na 30 milionów żółty homar staje się czerwony. Tylko homar albinos nie zmienia koloru na czerwony po ugotowaniu, ponieważ nie posiada czerwonego barwnika.
Zobacz także: Kultowe dania ze światowych restauracji