Ten owoc to bomba witaminy C. Nie traci jej w przetworach!
Rokitnik nazywany bywa "syberyjskim złotem" i z roku na rok zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Jakie są właściwości owoców rokitnika i jak można je wykorzystać? Czy warto sadzić krzewy rokitnika w ogrodzie? Wyjaśniamy!
Już w drugiej połowie sierpnia gałązki rokitnika zaczynają uginać się pod ciężarem licznych drobnych ogniście pomarańczowych owoców. Roślina wygląda w tym okresie spektakularnie, dlatego coraz częściej jest wybierana jako krzew ozdobny do ogrodów. Ale rokitnik ma do zaoferowania o wiele więcej niż tylko wartości dekoracyjne. Można z niego przygotować zdrowe i smaczne przetwory, ma też zastosowanie w kosmetyce. Co to za roślina? Rokitnik zwyczajny. Co to za roślina? Jak pozyskać owoce?
Krzew należy do rodziny oliwnikowatych i występuje w Europie i Azji. W Polsce jego naturalne stanowiska znajdziemy na wybrzeżu Bałtyku. Rokitnik jest objęty częściową ochroną, a jego owoce można zbierać, o ile nie rosną na wydmach lub klifach. Oczywiście owoce najwygodniej zbierać we własnym ogrodzie lub kupić mrożone u sadowników.
Owoce dojrzewają już pod koniec sierpnia, ale utrzymują się na krzakach nawet do października. Ze zbiorem nie warto zwlekać, ponieważ jest to przysmak również dla ptaków, które mogą nas uprzedzić i ogołocić gałązki. Bardzo dojrzałe owoce stają się też miękkie i łatwo pękają w dłoniach, niełatwo je oderwać od gałązek. Nie w pełni dojrzałe owoce mają jednak mniej właściwości zdrowotnych.
Rokitnik, "naturalna apteka" - jakie ma właściwości?
Rokitnik określany jest też jako "naturalna apteka", ponieważ zawiera aż 190 substancji bioaktywnych, w tym 14 witamin, 11 mikroelementów i 22 kwasy tłuszczowe. Owoce są szczególnie bogate w witaminę C, zawierają jej dziesięć razy więcej niż cytryna. Ale na tym nie koniec atrakcji. Ponieważ owoce rokitnika nie zawierają enzymów rozkładających witaminę C, nie "ucieka" ona podczas przygotowywania przetworów, suszenia czy mrożenia. Słoiczek dżemu z rokitnika będzie zawierał zatem prawdziwą bombę witaminy C, a słoiczek dżemu z czarnej porzeczki - już nie.
Rokitnik - na co pomaga?
To doskonały środek na wzmocnienie odporności, a także wspaniałe źródło antyoksydantów, które usuwają z organizmu wolne rodniki, a tym samym pomagają chronić organizm przed nowotworami oraz pozwalają dłużej zachować młodość. Do tego rokitnik:
- wzmacnia naczynia krwionośne
- zmniejsza ryzyko chorób serca, zapobiega niedokrwieniu serca
- działa przeciwmiażdżycowo
- wpływa pozytywnie na układ nerwowy
- działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie
- przyspiesza gojenie się ran
- wspiera syntezę kolagenu
Rokitnik - przeciwwskazania
Mimo swoich prozdrowotnych właściwości owoce rokitnika i ich przetwory nie dla wszystkich będą dobrym wyborem. Przeciwwskazaniem będą:
- Kamica nerkowa
- Stany zapalne wątroby, trzustki i pęcherzyka żółciowego
Rokitnik - zastosowanie w kuchni
Owoce mają kwaśny i bardzo specyficzny smak, który jedni kochają, a inni nienawidzą. Doskonale nadają się do przygotowania dżemów, konfitur, soków i nalewek. Poniżej przepis na konfiturę z rokitnika.
Konfitura z rokitnika
- 1 kg owoców rokitnika
- ½ kg cukru
- Pół litra wody
Owoce umieść w garnku, zalej wodą i gotuj przez ok. pól godziny, aż zaczną się rozpadać. Przestudź, przetrzyj przez sito, by pozbyć się skórek. Ponownie zagotuj, dodając cukier. Gotuj około 10 minut a następnie rozlej do wyparzonych słoików. Zakręć i postaw do góry dnem.
Rokitnik - zastosowanie w kosmetyce
Rokitnik słynie też ze swojego doskonałego wpływu na urodę. Olej z rokitnika jest popularnym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów - zarówno tych drogeryjnych jak i przygotowywanych w domu. Kilka kropli oleju z rokitnika warto dodać do domowych maseczek. Produkt świetnie sprawdzi się również podczas olejowania włosów oraz jako dodatek do masek i odżywek do włosów.
Czytaj też: Olej z rokitnika na twarz