To istny peeling dla jelit. Nie tylko siemię lniane usuwa złogi

Odpowiednia praca jelit jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. Częste zaparcia, lub częste biegunki, gulgotanie w brzuchu, gazy i wzdęcia, to nie jest pożądany stan naszego układu trawiennego i wydalniczego. Co więc jeść, by usprawnić działanie jelit i cieszyć się zdrowym brzuchem?

Złogi w jelitach to wstydliwy problem, który może rozwiązać... błonnik
Złogi w jelitach to wstydliwy problem, który może rozwiązać... błonnik 123RF/PICSEL

Zdrowe jelita gwarancją dobrego samopoczucia? Odgrywają niezwykle istotną rolę

Zdrowe jelita to jedna z podstaw prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. By tak było, niezbędna jest do tego zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna.

Coraz powszechniejszym problemem są złogi jelitowe. Tworzą się one z resztek pokarmowych, często pochodzących z wysokoprzetworzonej żywności, które nie są na bieżąco wydalane i pozostają w jelitach na długi czas. Tam zaczynają twardnieć i tak twardą masę trudno jest usunąć w naturalny sposób.

Wówczas pojawiają się takie nieprzyjemne objawy jak:

  • zatwardzenia 
  • ból podczas wypróżniania
  • gazy
  • uczucie przelewania w brzuchu i żołądku 
  • ból w dole podbrzusza 

Czasem mogą pojawić bóle pleców, bóle głowy, ospałość, czy ogólne złe samopoczucie. To pokazuje, jak ważne są dla całego organizmu jelita. Dlatego warto wprowadzić zmiany w diecie, by w jelitach nie powstawały złogi.

Dieta na złogi w jelitach. Istny peeling dla układu pokarmowego

Płatki owsiane są bogate m.in. w błonnik
Płatki owsiane są bogate m.in. w błonnikArina Krasnikovapexels.com

Jeżeli pojawia się problem złogów w jelitach, to konieczna jest zmiana diety na taką, która będzie zawierała więcej błonnika. To właśnie błonnik, czyli zespół substancji, który w ciele człowieka nie ulega trawieniu, odpowiada za polepszenie perystaltyki jelit.

Dlatego dieta bogata w błonnik jest kluczowa w dbaniu o zdrowe jelita bez zalegania w nich treści. Błonnik usprawnia proces trawienia, pobudza jelita do pracy i zapobiega zaparciom.

Gdzie więc znajdziemy błonnik w produktach spożywczych?

Najwięcej naturalnego błonnika znajdziemy w:

  • płatkach owsianych 
  • otrębach 
  • roślinach strączkowych 
  • kaszach 
  • orzechach 

Warto też wyeliminować ze swojej diety białe pieczywo, w tym wysokoprzetworzone tostowe pieczywo, a także popularne fast foody.

Pij wodę. Nawilżaj cały organizm, również jelita

Woda doskonale nawilży nasze ciało, w tym jelita
Woda doskonale nawilży nasze ciało, w tym jelita 123RF/PICSEL

By pozbyć się problemów z trawieniem, warto zrezygnować ze słodzonych i gazowanych napojów, a zastąpić je... wodą. Zalegające w jelitach złogi tworzą się także z braku odpowiedniego nawodnienia, dlatego by ułatwić ich pozbycie się, konieczne jest picie sporej ilości wody.

Dorosła osoba powinna pić przynajmniej dwa litry wody dziennie, by odpowiednio nawodnić organizm.

Podziękują nam za to nie tylko nasze jelita, ale także i cera, która stanie się bardziej nawilżona i sprężysta.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas