To, jak magazynujemy tłuszcz może mieć związek z... datą urodzenia
Najnowsze badanie nie tylko zaskakuje, ale dostarcza ogrom wiedzy w temacie tego, od jak wielu czynników zależy to, jak duża ilość tkanki tłuszczowej odkłada się na naszych narządach wewnętrznych. Nasza skłonność do tycia i sylwetka nie zależą jedynie od tego co i jak jemy.

Spis treści:
Urodziłaś się w ciepłej czy chłodnej porze roku?
Badania opublikowane 7 kwietnia tego roku w serwisie Nature Metabolism można nazwać przełomem. W dobie poszukiwania odpowiedzi na pytania o pochodzenie, predyspozycje i wpływ czynników środowiskowych na jedną z dręczących nas chorób cywilizacyjnych, czyli otyłość, to odkrycie rzuca nowe światło na wiele aspektów związanych z tym, dlaczego niektórzy mają większą "skłonność" do odkładania większej ilości tkanki tłuszczowej w porównaniu do innych.
Rodzaje tłuszczu i ich rola w organizmie
Odejdźmy na chwilę od wyborów żywieniowych i uprawiania sportu. To oczywiście podstawa zdrowego stylu życia i prewencja otyłości, ale naukowcy postanowili zajrzeć głębiej i znacznie dalej niż horyzont wyboru "marchewka czy burger". Oprócz widocznej gołym okiem tkanki tłuszczowej, zbieramy w sobie tzw. tłuszcz trzewny, czyli wewnętrzny, który odkłada się na narządach wewnętrznych zwiększając ryzyko chorób takich jak miażdżyca, zawał serca itd.
Ale to nie koniec podziału tłuszczów, który na sobie dźwigamy. Tak zwany "tłuszcz brunatny" to specjalny rodzaj tłuszczu, który magazynujemy, by wytwarzać ciepło i utrzymać odpowiednią temperaturę ciała. Biała tkanka tłuszczowa zaś jest magazynem energii. Gdy temperatura spada, organizm magazynuje mniej tłuszczu białego, skupiając się na tym brunatnym, priorytetyzując utrzymanie ciepła.
Takeshi Yoneshino wraz z zespołem badawczym skupili się na tych zagadnieniach.

Zaskakujące wyniki badań naukowców
W badaniu analizowano gęstość, aktywność i wytwarzanie ciepła brunatnej tkanki tłuszczowej u 683 zdrowych mężczyzn i kobiet, których rodzice byli narażeni na działanie niskich lub wysokich temperatur podczas poczęcia i porodu.
U uczestników w wieku od 3 do 78 lat, których poczęcie nastąpiło w chłodnej porze roku, stwierdzono większą aktywność brunatnej tkanki tłuszczowej, co wiąże się z większym wydatkiem energetycznym organizmu, większą produkcją ciepła, mniejszym gromadzeniem się tłuszczu wewnętrznego i niższym BMI w wieku dorosłym.
Osoby, których matki poczęły dziecko w chłodnej porze roku, wykazują większą aktywność brunatnej tkanki tłuszczowej, adaptacyjną termogenezę, zwiększone dzienne całkowite wydatki energetyczne oraz niższy wskaźnik masy ciała i akumulację tłuszczu trzewnego
A zatem najczęściej jeśli poczęcie dziecka następuje w chłodnej porze roku, rodzi się, gdy temperatura jest wyższa. Zatem miesiąc urodzenia ma niebagatelny wpływ na to, czy mamy tendencję do tycia, większego BMI i mniejszych wydatków energetycznych.
Badanie:
https://www.nature.com/articles/s42255-025-01249-2