Czują głód nawet po zjedzonym posiłku. Przypadłość jest już prawdziwą plagą

"Najlepsza jest enżetka!", "po prostu jedz mniej!" - ile takich, i podobnych, "złotych rad" już słyszałaś? Doradzanie idzie nam zdecydowanie lepiej niż działanie, cudze problemy moglibyśmy rozwiązywać od ręki. A jak z własnymi? Czujesz, że twoje ciało rządzi się innymi prawami? Jesz, a mimo to wciąż odczuwasz głód? Przy nadwadze i otyłości, czyli zbyt dużej ilości tkanki tłuszczowej, taki proces może wynikać z rozwoju leptynooporności. Na czym polega i dlaczego nie można jej ignorować.

Przyczyną nieposkromionego głodu może być m.in. leptynooporność
Przyczyną nieposkromionego głodu może być m.in. leptynooporność123RF/PICSEL

Tkanka tłuszczowa - magazyn energii czy coś więcej?

Tkanka tłuszczowa jest w ludzkim ciele swoistym magazynem energetycznym. Potocznie nazywana "tłuszczykiem" czy "wałeczkami", nie ma najlepszej prasy, a jednak - w rozsądnych ilościach - jest nam niezbędna do życia. Podskórna tkanka tłuszczowa pełni rolę termoizolacyjną, okołonarządowa stabilizuje organy wewnętrzne i chroni je przed urazami. W tkance tłuszczowej magazynowane i produkowane są białka, cytokiny i hormony, w tym te, które determinują metabolizm i wpływają na masę ciała. Należy do nich między innymi leptyna.

Czym jest leptyna?

W prawidłowo działającym organizmie, w którym nie ma zmian patologicznych ani nadmiernie rozbudowanej tkanki tłuszczowej, leptyna usprawnia przebieg procesów metabolicznych, hamuje proces odkładania tkanki tłuszczowej, a nawet aktywuje jej rozkład. Bywa nazywana hormonem dobrej sylwetki albo przeciwotyłościowym, ale jest przede wszystkim hormonem sytości - hamuje przyjmowanie pokarmów i stymuluje spalanie kalorii.

Grealina - hormon odpowiedzialny za łaknienie

Hormonem, który informuje mózg o zapotrzebowaniu na nową porcję energii, jest produkowana w żołądku grealina, potocznie nazywana hormonem głodu. Co logiczne, jej poziom spada po posiłku, obniża się też w czasie aktywności fizycznej. Wzrasta z kolei w sytuacjach stresogennych i przy niedoborach snu.

Leptyna i grealina a sen

Poziom hormonu głodu - grealiny wyraźnie wzrasta przy niedoborach snu, gdy organizm domaga się uzupełnienia deficytów energetycznych dodatkową porcją kalorii. Z kolei największe wydzielanie leptyny (hormonu sytości) następuje w czasie snu, zazwyczaj między 22.00 a 3.00, co jest kolejnym dowodem na to, że długość i jakość snu ma istotny wpływ na prawidłową masę ciała.

Hormon sytości a patologiczny głód

Eksperyment wskazał, że uczucie głodu opiera się na poziomie glukozy
Eksperyment wskazał, że uczucie głodu opiera się na poziomie glukozy123RF/PICSEL

Skoro produkowana w tkance tłuszczowej leptyna jest hormonem sytości i hamuje apetyt, rozwój otyłości nie powinien mieć miejsca. Jest jednak zgoła inaczej. Dlaczego? Mechanizm działa tylko pod warunkiem braku zmian patologicznych. W przypadku leptyny możliwe są ich dwie przyczyny. Pierwsza, czyli mutacja genu OB, który odpowiada za produkcję hormonu sytości, występuje bardzo rzadko. Druga jest plagą świata XXI wieku. Mowa o leptynooporności.

Czym jest leptynooporność?

Do rozwoju leptynooporności dochodzi wskutek nadmiernego rozrostu tkanki tłuszczowej. Problem pojawia się u osób z nieleczoną nadwagą i otyłością prostą. Punktem wyjściowym jest przejadanie się, w wyniku czego dochodzi do rozbudowania tkanki tłuszczowej, tak podskórnej, jak i okołonarządowej. Organizm zaczyna produkować w niej tak dużo hormonu sytości, że leptyna traci swoją zasadniczą funkcję, czyli hamowanie łaknienia. Dlatego u osób z nadwagą (i otyłych), głód może pojawiać się niezależnie od zjedzonego posiłku, prowadzić do jeszcze większego rozrostu tkanki tłuszczowej i rozkręcać spiralę otyłości. Nieleczona leptynooporność może skutkować rozwojem insulinooporności i cukrzycy typu II.

Jak leczyć leptynooporność?

W leczeniu leptynooporności kluczowe są trzy czynniki:

  • Dbałość o odpowiednią ilość i jakość snu,
  • Regularna, dopasowana do wieku i stanu zdrowia, aktywność fizyczna,
  • Mądra, zbilansowana dieta odchudzająca.
"Wydarzenia": Niezjedzoną, świeżą żywność można zostawić w miejskich jadłodzielniach Polsat News
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas