To rewelacyjny dodatek do schłodzonego piwa i herbaty. Zrobisz go w swojej kuchni

Syrop z kwiatów czarnego bzu to idealny dodatek do schłodzonego piwa i herbaty
Syrop z kwiatów czarnego bzu to idealny dodatek do schłodzonego piwa i herbaty123RF/PICSEL
  • Czarny bez to dziko porastający krzew, który może czasami osiągnąć nawet do 3 metrów wysokości. 
  • Roślina kwitnie na biało w maju i czerwcu, a jej owoce pojawiają się od sierpnia do października.
  • Czarny bez rośnie przede wszystkim na wsi. Z jego kwiatów możemy przygotować wyśmienity syrop, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Najlepiej zbierać je rano lub do południa, w suchy i ciepły dzień. Wtedy ich zapach jest najbardziej intensywny.

Kwiaty czarnego bzu - samo zdrowie!

Kwiaty czarnego bzu najlepiej zbierać rano lub do południa, w suchy i ciepły dzień
Kwiaty czarnego bzu najlepiej zbierać rano lub do południa, w suchy i ciepły dzień123RF/PICSEL

Rewelacyjny dodatek do schłodzonego piwa

Syrop z kwiatów czarnego bzu może z powodzeniem zastąpić dodawany do piwa sok malinowy
Syrop z kwiatów czarnego bzu może z powodzeniem zastąpić dodawany do piwa sok malinowy123RF/PICSEL

Syrop z kwiatów czarnego bzu - przepis

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest prosty w przygotowaniu
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest prosty w przygotowaniu 123RF/PICSEL
  • 2 ½ kg białego cukru,
  • 2 niewoskowane cytryny,
  • 85 g kwasku cytrynowego,
  • 20 świeżych główek czarnego bzu (z odciętymi szypułkami).
  1. Najpierw wrzuć cukier i wlej 1,5 litra wody do rondla. Delikatnie podgrzewaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Czekaj, aż cukier się rozpuści. Od czasu do czasu przemieszaj.
  2. Następnie usuń skórkę z cytryny. Pokrój ją w plastry.
  3. Gdy cukier się rozpuści, patelnia z syropem powinna zostać doprowadzona do wrzenia. Gdy to się stanie, wyłącz ogień.
  4. Kolejny krok to oczyszczenie kwiatów z insektów i zanieczyszczeń. W tym celu przepłucz je w zimnej wodzie. Następnie wyjmij kwiaty, lekko potrząśnij i przełóż do syropu razem z cytrynami, skórką i kwaskiem cytrynowym. Dobrze wymieszaj.
  5. Przykryj naczynie i pozostaw do zaparzenia na 24 godziny.
  6. Następnie umieść durszlak wyłożony czystym ręcznikiem do herbaty nad dużą miską lub patelnią. Nalej syrop i pozwól mu powoli ociekać. Później wyrzuć kawałki, które pozostały na ręczniku.
  7. Za pomocą chochli i lejka napełnij wysterylizowane butelki gotowym już syropem.
"Wydarzenia": Od lat pustułki budują gniazdo w tym samym miejscu. Atrakcja Urzędu Miasta w SzczeciniePolsat NewsPolsat News
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?