Tuńczyk z puszki ma mniej rtęci niż świeży. Jest jednak pewien haczyk

Tuńczyk z puszki ma mniej rtęci, ale i mniej kwasów z szeregu omega-3
Tuńczyk z puszki ma mniej rtęci, ale i mniej kwasów z szeregu omega-3123RF/PICSEL

Ile wynosi spożycie ryb w Polsce i na świecie?

Polskie wytyczne żywieniowe wskazują na zachowanie ostrożności przy spożywaniu zarówno tuńczyka jak i makreli
Polskie wytyczne żywieniowe wskazują na zachowanie ostrożności przy spożywaniu zarówno tuńczyka i makreliFomaA123RF/PICSEL

Rtęć w rybach - co należy wiedzieć?

Świeży tuńczyk zawiera w sobie wysokie stężenie rtęci
 Świeży tuńczyk zawiera w sobie wysokie stężenie rtęci123RF/PICSEL
Pstrąg charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością rtęci
 Pstrąg charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością rtęciIakov Filimonov123RF/PICSEL
Drugą rybą, która miała większe ilości rtęci, był halibut. W tym przypadku wyniki badań nie wskazały na przekroczenie norm bezpieczeństwa - tłumaczy dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Fischer
Drugą rybą, która miała większe ilości rtęci, był halibut. W tym przypadku wyniki badań nie wskazały na przekroczenie norm bezpieczeństwa - tłumaczy dr hab. n. med. i n. o zdr. Agnieszka Fischer123RF/PICSEL

Tuńczyk z puszki ma mniej rtęci niż tuńczyk świeży

Czy warto sięgać po tuńczyka w puszce?
 Czy warto sięgać po tuńczyka w puszce?123RF/PICSEL

Które ryby wybierać i jak dużo ich spożywać, by nie szkodzić zdrowiu?

Na co zwracać uwagę wybierając ryby?
Na co zwracać uwagę wybierając ryby?123RF/PICSEL
Ada Florentyna Pawlak. Transhumanizm i uzależnienie od AIINTERIA.PL