Tych produktów nigdy nie łącz z kawą. To szkodzi
Kawa to ulubiony napój wielu Polaków. Aromatyczny napar słynie z dużej zawartości kofeiny: poprawia koncentrację i dodaje energii. Jak się okazuje, istnieją produkty, z którymi nie powinniśmy łączyć kawy, ponieważ to może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Na które produkty powinniśmy szczególnie uważać? Odpowiadamy!
Liczne badania dowiodły, że regularne picie kawy w rozsądnych ilościach jest zdrowe. W ziarnach kawy obecna jest nie tylko kofeina, ale także teofilina i teobromina, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy i procesy myślowe. Ponadto kawa zawiera minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: magnes, fosfor, wapń oraz potas.
Warto jednak pamiętać, by nie łączyć kawy z niektórymi produktami.
Popijasz leki kawą? To może źle się skończyć!
Popijanie leków przeciwbólowych kawą może skończyć się tragicznie. Obecna w ziarnach kofeina zwiększa bowiem działanie leków, wychodząc w reakcję z kwasem acetylosalicylowym i aminofenazonem - popularnymi składnikami leków.
Niekontrolowane zwiększenie działania może prowadzić do wystąpienia efektów niepożądanych, między innymi dolegliwości żołądkowych, takich jak biegunka czy ostre bóle brzucha. Popijając leki kawą możemy podrażnić żołądek, a nawet uszkodzić wątrobę.
Tych produktów nigdy nie łącz z kawą: Nabiał
Wiele osób kawę pija kawę z mlekiem lub śmietanką. Jak się okazuje, ten nawyk niekorzystnie wpływa na zdrowie. Kawa zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z obecnym w nabiale wapniem powoduje powstawanie szczawianów.
Nadmiar szczawianów w organizmie znacznie ogranicza wchłanianie cennych związków, takich jak wapń i magnez. To z kolei wpływa rozwój osteoporozy i przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych.
Alkohol i kawa to złe połączenie
Dlaczego kawy nie należy łączyć z alkoholem? Alkohol jest depresantem, który wpływając na ośrodkowy układ nerwowy, powoduje zmiany nastroju. Z kolei kofeina zaliczana jest do grupy stymulantów. Po połączeniu tych dwóch substancji nastrój i samopoczucie mogą gwałtownie ulec zmianie.
Tych produktów nigdy nie łącz z kawą: Czerwone mięso i warzywa strączkowe
Czerwone mięso to popularne źródło żelaza oraz cynku. Kofeina zakłóca wchłanianie niektórych składników odżywczych. W konsekwencji popijanie czerwonego mięsa kawą sprawia, że żelazo znacznie gorzej się wchłania. Analogiczna sytuacja występuje w przypadku roślin strączkowych, takich jak: fasola, ciecierzyca, groch.
***
Przeczytaj również:
Najgorsze fryzury dla pań po 50-tce. Bezlitośnie postarzają
Zobacz również: