Reklama

Reklama

Tych produktów nigdy nie łącz z kawą. To szkodzi

Kawa to ulubiony napój wielu Polaków. Aromatyczny napar słynie z dużej zawartości kofeiny: poprawia koncentrację i dodaje energii. Jak się okazuje, istnieją produkty, z którymi nie powinniśmy łączyć kawy, ponieważ to może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Na które produkty powinniśmy szczególnie uważać? Odpowiadamy!

Liczne badania dowiodły, że regularne picie kawy w rozsądnych ilościach jest zdrowe. W ziarnach kawy obecna jest nie tylko kofeina, ale także teofilina i teobromina, które wpływają pozytywnie na układ nerwowy i procesy myślowe. Ponadto kawa zawiera minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: magnes, fosfor, wapń oraz potas.

Warto jednak pamiętać, by nie łączyć kawy z niektórymi produktami.

Popijasz leki kawą? To może źle się skończyć!

Popijanie leków przeciwbólowych kawą może skończyć się tragicznie. Obecna w ziarnach kofeina zwiększa bowiem działanie leków, wychodząc w reakcję z kwasem acetylosalicylowym i aminofenazonem - popularnymi składnikami leków.

Reklama

Niekontrolowane zwiększenie działania może prowadzić do wystąpienia efektów niepożądanych, między innymi dolegliwości żołądkowych, takich jak biegunka czy ostre bóle brzucha. Popijając leki kawą możemy podrażnić żołądek, a nawet uszkodzić wątrobę.  

Tych produktów nigdy nie łącz z kawą: Nabiał

Wiele osób kawę pija kawę z mlekiem lub śmietanką. Jak się okazuje, ten nawyk niekorzystnie wpływa na zdrowie. Kawa zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z  obecnym w nabiale wapniem powoduje powstawanie szczawianów.

Nadmiar szczawianów w organizmie znacznie ogranicza wchłanianie cennych związków, takich jak wapń i magnez. To z kolei wpływa rozwój osteoporozy i przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych.

Alkohol i kawa to złe połączenie

Dlaczego kawy nie należy łączyć z alkoholem? Alkohol jest depresantem, który wpływając na ośrodkowy układ nerwowy, powoduje zmiany nastroju. Z kolei kofeina zaliczana jest do grupy stymulantów. Po połączeniu tych dwóch substancji nastrój i samopoczucie mogą gwałtownie ulec zmianie.

Tych produktów nigdy nie łącz z kawą: Czerwone mięso i warzywa strączkowe

Czerwone mięso to popularne źródło żelaza oraz cynku. Kofeina zakłóca wchłanianie niektórych składników odżywczych. W konsekwencji popijanie czerwonego mięsa kawą sprawia, że żelazo znacznie gorzej się wchłania. Analogiczna sytuacja występuje w przypadku roślin strączkowych, takich jak: fasola, ciecierzyca, groch. 

***
Przeczytaj również: 

Najgorsze fryzury dla pań po 50-tce. Bezlitośnie postarzają 

Nie odbieraj telefonu w ten sposób. Mogą to wykorzystać przeciwko tobie

Virgil Abloh nie żyje. Amerykański projektant mody miał 41 lat

Zobacz również:


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa | kawa właściwości

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje