Ulubiony przysmak Polaków z groźnymi bakteriami. Pilny komunikat GIS

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W komunikacie czytamy, że wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli STEC w tatarze wołowym popularnego producenta.

W tatarze popularnego producenta wykryto groźne bakterie /zdjęcie ilustracyjne
W tatarze popularnego producenta wykryto groźne bakterie /zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Groźne bakterie w tatarze popularnego producenta

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach tatara wołowego z określonej poniżej partii.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella i Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.

Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
  • Numer partii: 1801207
  • Termin przydatności do spożycia: 12.07.2024
  • Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

GIS apeluje do konsumentów

Główny Inspektorat Sanitarny na swojej stronie zaapelował do osób, które kupiły wadliwy produkt, by go nie spożywały. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem.

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas