W czasach PRL były w każdym domu. Czy dziś warto z nich korzystać?
Szczyt popularności wyrobów emaliowanych, zwłaszcza garnków, przypadał w naszym kraju na okres PRL-u, ale takie naczynia od dobrych kilku lat znowu stały się modne i konsumenci coraz częściej decydują się na ich kupno. Czy faktycznie warto sięgać po garnki emaliowane?
Czy garnki emaliowane są bezpieczne dla zdrowia?
Emalia, którą pokrywa się naczynia, jest materiałem hipalergicznym, co oznacza, że z takich garnków, garnuszków, talerzy czy kubeczków bez żadnego ryzyka mogą korzystać m.in. dzieci, seniorzy, czy alergicy. Rzecz jasna, żeby naczynia emaliowane, ale i każde inne, były bezpieczne dla zdrowia, nie należy korzystać z tych, które posiadają wady fabryczne lub zostały uszkodzone w trakcie użytkowania.
Zaletą wyrobów emaliowanych przeznaczonych do kuchni jest fakt, że emalia nie wpływa na smak potraw przygotowywanych i przechowywanych w takich naczyniach. Emalia jest kwasoodporna, co oznacza, że nie wchodzi w niepożądane reakcje ze składnikami potraw.
Ponadto emaliowana powłoka garnków jest bardzo odporna na wysokie temperatury, co bez wątpienia jest szczególnie istotne, gdy mowa o gotowaniu, pieczeniu czy smażeniu. To sprawia, że wiele osób decyduje się na naczynia emaliowane, doceniając ich wszechstronność i wytrzymałość.
Emalia doskonale utrzymuje ciepło, co oznacza, że herbata lub kawa w kubku emaliowanym przez długi czas pozostanie gorąca.
Czy garnki emaliowane można używać na płycie indukcyjnej?
Garnki emaliowane z powodzeniem można stawiać na kuchence gazowej, jak i tej wyposażonej w płytę indukcyjną. Obecnie zdecydowana większość producentów takich wyrobów emaliowanych tak dostosowuje swoje naczynia, by konsumenci mogli bezpiecznie w nich gotować na indukcji.
Czy garnki emaliowane można myć w zmywarce?
Szklista powłoka emaliowana idealnie nadaje się do mycia w zmywarce. Gładka powierzchnia takich garnków pozwala na łatwe usunięcie z nich zabrudzeń, bez ryzyka uszkodzenia naczynia.
Do mycia naczyń emaliowanych nie powinniśmy jednak używać ostro zakończonych zmywaków wykonanych np. ze stali, ponieważ istnieje ryzyko zarysowania warstwy emalii.