W czasach PRL były w każdym domu. Czy dziś warto z nich korzystać?

Szczyt popularności wyrobów emaliowanych, zwłaszcza garnków, przypadał w naszym kraju na okres PRL-u, ale takie naczynia od dobrych kilku lat znowu stały się modne i konsumenci coraz częściej decydują się na ich kupno. Czy faktycznie warto sięgać po garnki emaliowane?

Czy wyroby emaliowane są bezpieczne dla zdrowia?
Czy wyroby emaliowane są bezpieczne dla zdrowia?123RF/PICSEL

Czy garnki emaliowane są bezpieczne dla zdrowia?

Emalia, którą pokrywa się naczynia, jest materiałem hipalergicznym, co oznacza, że z takich garnków, garnuszków, talerzy czy kubeczków bez żadnego ryzyka mogą korzystać m.in. dzieci, seniorzy, czy alergicy. Rzecz jasna, żeby naczynia emaliowane, ale i każde inne, były bezpieczne dla zdrowia, nie należy korzystać z tych, które posiadają wady fabryczne lub zostały uszkodzone w trakcie użytkowania.

Zaletą wyrobów emaliowanych przeznaczonych do kuchni jest fakt, że emalia nie wpływa na smak potraw przygotowywanych i przechowywanych w takich naczyniach. Emalia jest kwasoodporna, co oznacza, że nie wchodzi w niepożądane reakcje ze składnikami potraw.

Ponadto emaliowana powłoka garnków jest bardzo odporna na wysokie temperatury, co bez wątpienia jest szczególnie istotne, gdy mowa o gotowaniu, pieczeniu czy smażeniu. To sprawia, że wiele osób decyduje się na naczynia emaliowane, doceniając ich wszechstronność i wytrzymałość.

Emalia doskonale utrzymuje ciepło, co oznacza, że herbata lub kawa w kubku emaliowanym przez długi czas pozostanie gorąca.

Jedną z zalet naczyń emaliowanych jest to, że długo utrzymują ciepło
Jedną z zalet naczyń emaliowanych jest to, że długo utrzymują ciepłoINTERIA.PL

Czy garnki emaliowane można używać na płycie indukcyjnej?

Garnki emaliowane z powodzeniem można stawiać na kuchence gazowej, jak i tej wyposażonej w płytę indukcyjną. Obecnie zdecydowana większość producentów takich wyrobów emaliowanych tak dostosowuje swoje naczynia, by konsumenci mogli bezpiecznie w nich gotować na indukcji.

Czy garnki emaliowane można myć w zmywarce?

Szklista powłoka emaliowana idealnie nadaje się do mycia w zmywarce. Gładka powierzchnia takich garnków pozwala na łatwe usunięcie z nich zabrudzeń, bez ryzyka uszkodzenia naczynia.

Do mycia naczyń emaliowanych nie powinniśmy jednak używać ostro zakończonych zmywaków wykonanych np. ze stali, ponieważ istnieje ryzyko zarysowania warstwy emalii.

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas