Naturalny antybiotyk od siostry Anastazji. Tak przyrządzony czosnek to hit

Marynowany czosnek to idealny dodatek do mięs i sałatek
Marynowany czosnek to idealny dodatek do mięs i sałatek123RF/PICSEL
  • mangan,
  • wapń,
  • fosfor,
  • cynk,
  • potas,
  • selen,
  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę D,
  • flawonoidy,
  • związki siarkowe,
  • allicyna, czyli organiczny związek siarki.

Naturalny antybiotyk od siostry Anastazji. Marynowany czosnek to kulinarny i zdrowotny hit

  • 4 liście laurowe,
  • 2 szklanki wody,
  • kilka główek czosnku,
  • ziele angielskie,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 szklanki octu,
  • 1 łyżeczka gorczycy 
  • 4 łyżki cukru,
  • ziarna pieprzu.
  1. Czosnek podziel na ząbki i obierz.
  2. Wymieszaj w garnku wodę, ocet, sól, cukier, liście laurowe i gorczycę. Połącz, a następnie doprowadź do wrzenia.
  3. Do słoików wrzuć ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, następnie dorzuć czosnek i zalej całość zaprawą.
  4. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
  5. Gotowe słoiki odłóż do ostygnięcia odwrócone do góry dnem na 24 godziny.
  6. Przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.
„Ewa gotuje”: Czosnek konfitowanyPolsatPolsat