Naturalny antybiotyk od siostry Anastazji. Tak przyrządzony czosnek to hit
Przepisy siostry Anastazji cieszą się od wielu lat ogromną popularnością, sama siostra również ma w całym kraju wielu fanów. Nic dziwnego, bo stawia na proste, zdrowe i sprawdzone receptury, nierzadko mające zbawienny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Jedną z nich jest przepis na naturalny antybiotyk, czyli pyszny marynowany czosnek. Warto przygotować go już dziś i mieć pod ręką jesienią i zimą, gdy nasza odporność zacznie słabnąć.
Czosnek od wieków znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości - nazywany często naturalnym antybiotykiem ma silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a zawarte w nim substancje wzmacniają siły obronne organizmu. Nic dziwnego, że WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zakwalifikowała go jako lek.
W czosnku znajduje się ponad 100 aktywnych substancji takich jak m.in.:
- mangan,
- wapń,
- fosfor,
- cynk,
- potas,
- selen,
- witaminę A,
- witaminy z grupy B,
- witaminę C,
- witaminę D,
- flawonoidy,
- związki siarkowe,
- allicyna, czyli organiczny związek siarki.
Czosnek ma silne działanie przeciwwirusowe, korzystnie wpływa na drogi oddechowe, obniża poziomu cholesterolu i ciśnienie krwi oraz działa przeciwskurczowo. Właściwości tego warzywa porównywane są do penicyliny, erytromycyny czy tetracykliny. Warto spożywać go więc regularnie, szczególnie jesienią i zimą, gdy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i choroby.
Sprawdź też: Pij codziennie rano zamiast kawy. Jesienią unikniesz przeziębień i infekcji
Jeśli spożycie surowego czosnku przysparza nam problemów, choćby przez wzgląd na jego silny smak i zapach, możemy sięgnąć po czosnek marynowany. Ma on łagodniejszy smak niż surowy, przyjemnie chrupie i stanowi świetny dodatek do sałatek, kanapek czy pieczonych warzyw. Niektórzy lubią spożywać go wręcz wprost ze słoika.
Wielką fanką marynowanego czosnku jest siostra Anastazja, która podzieliła się kiedyś z fanami sprawdzonym przepisem na tę pyszną przekąskę. Jak go przygotowuje?
Przeczytaj też: Roślina o potężnych właściwościach. Włącz do swojej diety, a organizm ci za to podziękuje
Przepis na marynowany czosnek siostry Anastazji:
Składniki:
- 4 liście laurowe,
- 2 szklanki wody,
- kilka główek czosnku,
- ziele angielskie,
- 2 łyżki soli,
- 2 szklanki octu,
- 1 łyżeczka gorczycy
- 4 łyżki cukru,
- ziarna pieprzu.
Przygotowanie:
- Czosnek podziel na ząbki i obierz.
- Wymieszaj w garnku wodę, ocet, sól, cukier, liście laurowe i gorczycę. Połącz, a następnie doprowadź do wrzenia.
- Do słoików wrzuć ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, następnie dorzuć czosnek i zalej całość zaprawą.
- Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
- Gotowe słoiki odłóż do ostygnięcia odwrócone do góry dnem na 24 godziny.
- Przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.
Smacznego i na zdrowie!
Zobacz również: Takiego czosnku jeszcze nie jadłeś. Smaruje się go jak masło