Reklama

Naturalny antybiotyk od siostry Anastazji. Tak przyrządzony czosnek to hit

Przepisy siostry Anastazji cieszą się od wielu lat ogromną popularnością, sama siostra również ma w całym kraju wielu fanów. Nic dziwnego, bo stawia na proste, zdrowe i sprawdzone receptury, nierzadko mające zbawienny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Jedną z nich jest przepis na naturalny antybiotyk, czyli pyszny marynowany czosnek. Warto przygotować go już dziś i mieć pod ręką jesienią i zimą, gdy nasza odporność zacznie słabnąć.

Czosnek od wieków znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości - nazywany często naturalnym antybiotykiem ma silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a zawarte w nim substancje wzmacniają siły obronne organizmu. Nic dziwnego, że WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zakwalifikowała go jako lek. 

W czosnku znajduje się ponad 100 aktywnych substancji takich jak m.in.:

Reklama
  • mangan,
  • wapń,
  • fosfor,
  • cynk,
  • potas,
  • selen,
  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę D,
  • flawonoidy,
  • związki siarkowe,
  • allicyna, czyli organiczny związek siarki.


Czosnek ma silne działanie przeciwwirusowe, korzystnie wpływa na drogi oddechowe, obniża poziomu cholesterolu i ciśnienie krwi oraz działa przeciwskurczowo. Właściwości tego warzywa porównywane są do penicyliny, erytromycyny czy tetracykliny. Warto spożywać go więc regularnie, szczególnie jesienią i zimą, gdy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i choroby. 

Sprawdź też: Pij codziennie rano zamiast kawy. Jesienią unikniesz przeziębień i infekcji

Jeśli spożycie surowego czosnku przysparza nam problemów, choćby przez wzgląd na jego silny smak i zapach, możemy sięgnąć po czosnek marynowany. Ma on łagodniejszy smak niż surowy, przyjemnie chrupie i stanowi świetny dodatek do sałatek, kanapek czy pieczonych warzyw. Niektórzy lubią spożywać go wręcz wprost ze słoika. 

Wielką fanką marynowanego czosnku jest siostra Anastazja, która podzieliła się kiedyś z fanami sprawdzonym przepisem na tę pyszną przekąskę. Jak go przygotowuje? 

Przeczytaj też: Roślina o potężnych właściwościach. Włącz do swojej diety, a organizm ci za to podziękuje

Naturalny antybiotyk od siostry Anastazji. Marynowany czosnek to kulinarny i zdrowotny hit

Przepis na marynowany czosnek siostry Anastazji: 

Składniki:

  • 4 liście laurowe,
  • 2 szklanki wody,
  • kilka główek czosnku,
  • ziele angielskie,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 szklanki octu,
  • 1 łyżeczka gorczycy 
  • 4 łyżki cukru,
  • ziarna pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Czosnek podziel na ząbki i obierz.
  2. Wymieszaj w garnku wodę, ocet, sól, cukier, liście laurowe i gorczycę. Połącz, a następnie doprowadź do wrzenia.
  3. Do słoików wrzuć ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu, następnie dorzuć czosnek i zalej całość zaprawą.
  4. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
  5. Gotowe słoiki odłóż do ostygnięcia odwrócone do góry dnem na 24 godziny.
  6. Przechowuj w zaciemnionym i chłodnym miejscu.

Smacznego i na zdrowie!

Zobacz również: Takiego czosnku jeszcze nie jadłeś. Smaruje się go jak masło 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Siostra Anastazja | czosnek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy