Wmawiano nam, że kawa pobudza. To mit?
Większość z nas jest przekonana, że poranna kawa pozwala się szybko obudzić, a kolejne jej dawki w ciągu dnia przeciwdziałają zmęczeniu. Podobnie jest z cukrem - powszechny pogląd głosi, że to dobry pomysł na szybki zastrzyk energii? Tymczasem dietetyczka dr Libby Weaver twierdzi, że są to mity. I zdradza, co tak naprawdę dodaje nam energii.
Filiżanka kawy o poranku dla wielu stanowi pierwszy i niezbędny zastrzyk energii. Dzięki czarnemu naparowi z kofeiną możemy stawić czoła reszcie dnia. A potem jeszcze kilka razy sięgniemy po ten napój, by przezwyciężyć zmęczenie. Ale dr Libby Weaver przekonuje, że gdybyśmy odstawili kawę, mielibyśmy tyle samo, a nawet więcej sił witalnych.
- Często ludzie są zszokowani tym, ile mają więcej energii, gdy przestają polegać na kofeinie - zapewnia ekspertka. Ludzki organizm ma niesamowitą zdolność do wytwarzania energii, gdy prowadzimy odpowiedni styl życia. Jeśli polegasz na dużych ilościach kawy, spróbuj każdego tygodnia zmniejszyć ilość spożywanej kawy o połowę, aż finalnie całkowicie z niej zrezygnujesz. A wtedy zobacz, jak będziesz się czuć. Przez kilka dni możesz odczuwać zmęczenie z powodu odstawienia kofeiny, jednak po tym początkowym okresie zapewne stwierdzisz, że zasoby twojej energii znacznie wzrosły.
Zdaniem Weaver dobrym sposobem na dostarczenie sobie energii jest za to pożywne śniadanie.
- Rozpoczęcie dnia od odżywczego śniadania ma wiele zalet. Poranny posiłek to zasób energii, która będzie równomiernie uwalniana w ciągu dnia. Nawet jeśli tuż po przebudzeniu nie masz apetytu, pamiętaj, że nie musisz od razu po wstaniu z łóżka sięgać po jedzenie, ale jeśli brak apetytu utrzymuje się np. do godzin południowych zastanów się czy ostatniego posiłku nie spożywasz zbyt późno - sugeruje dietetyczka.
Ekspertka wskazuje również, że skutecznym sposobem walki ze zmęczeniem i apatią jest dieta, która niweluje niedobory mikroelementów, szczególnie żelaza. Nasze ciało to bowiem maszyna, w której każda najmniejsza cząstka odgrywa ważną rolę.
- Zmęczenie często przypisywane jest niedoborom żelaza, słusznie, ale istnieją również inne składniki odżywcze, które są niezbędne, abyśmy mogli cieszyć się każdego dnia niewyczerpaną energią. Jeśli nie będziemy spożywać wystarczającej ilości witamin z grupy B, organy odpowiedzialne za przekształcanie żywności w energię mogą być nieefektywne, czego skutkiem będzie poczucie ospałości i zmęczenia. Dostarczenie wszystkich potrzebnych składników odżywczych jest niezbędne, abyśmy zachowali właściwy poziom energii przez cały dzień - podkreśla dr Weaver.
Ekspertka obala też mit o zbawiennej mocy cukru. I twierdzi, że sięganie po słodkie przekąski, kiedy dopada nas zmęczenie, to błąd.
- Faktem jest, że dawka cukru to szybki zastrzyk energii, jednak zaraz po tym następuje kryzys. Ponadto sam cukier jest pozbawiony składników odżywczych, co oznacza, że ogólnie nie wspiera systemów energetycznych naszego organizmu. Włączenie większej ilości tłuszczów dobrej jakości zapewni bardziej trwałe źródło energii, dodatkowo pozwoli zapobiec nagłej ochocie na coś słodkiego. Spróbuj więc zamiast cukru dodać do swojego menu trochę orzechów i nasion, awokado. To da ci energię w ciągu dnia - sugeruje ekspertka.
Zobacz również: