Zajączki wielkanocne siostry Anastazji. Słodki przysmak na świąteczny stół

Pierwszą potrawę przygotowała w wieku 17 lat. Jeden chleb spaliła, a drugi wyszedł wręcz niedopieczony. Brak wprawy w gotowaniu siostra Anastazja przekuła w prawdziwe kulinarne mistrzostwo. Opracowywane przez nią przepisy nie wymagają wielu lat doświadczenia w gotowaniu. Wystarczy odrobina chęci i zaangażowania. Najbliższa okazja do kuchennych popisów nadarza się podczas przygotowań do Wielkanocy. Sprawdź, jak upiec zajączki wielkanocne – idealne na słodką przekąskę w trakcie świętowania.

Jak przygotować zajączki wielkanocne Siostry Anastazji?
Jak przygotować zajączki wielkanocne Siostry Anastazji?REDA&CO/Contributor/Getty Images; Artur BarbarowskiEast News

Wielkanocne specjały Siostry Anastazji

Przepisy siostry Anastazji Pustelnik są doskonale znane nie tylko miłośnikom tradycyjnych książek kucharskich w wydaniu papierowym, ale także internautom. W przygotowanie oraz wymyślanie nowych, smacznych, a zarazem prostych przepisów, wkłada całe serce. Każdy, kto choć raz wypróbował jedną z jej receptur, wie, że w efekcie końcowym dania smakują jak z babcinej kuchni.

Na uroczyście przystrojonym stole wielkanocnym, w towarzystwie aromatycznych wędlin, kuszących zapachem sałatek, kolorowych jajek, żurku oraz dań mięsnych nie może zabraknąć także odrobiny słodyczy. Choć od wielu lat w tej kategorii prym wiodą baby, mazurki oraz serniki, zajączki wielkanocne z przepisu siostry Anastazji mają szansę zrzucić je z piedestału.

Zajączki wielkanocne - niezbędne produkty

Składniki, które przydadzą się do wykonania zajączków wielkanocnych
Składniki, które przydadzą się do wykonania zajączków wielkanocnych123RF/PICSEL

Ciasta w kształcie zajączków wielkanocnych to prosty przepis, który daje masę radości całej rodzinie - nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Do przygotowania słodkiego wypieku z przepisu siostry Anastazji, pochodzącego z książki Wielkanoc według Siostry Anastazji (wyd. WAM), potrzebujemy jedynie kilku podstawowych składników, które na ogół znajdziemy w lodówce. W ten sposób uzyskamy nie tylko ciekawą ozdobę świątecznego stołu, ale także słodki deser po uroczystym obiedzie.

Składniki na ciasto:

  • 15 dag margaryny
  • 20 dag cukru kryształu
  • 35 dag mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 8 łyżek słodkiego mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na lukier z białek:

  • 6 białek
  • 60 dag cukru pudru
  • sok z cytryny
  • kakao bez cukru

Ciasto Siostry Anastazji - przepis krok po kroku

  1. Zaczynamy od utarcia w misce margaryny z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej dokładnie mieszamy.
  2. Do miski dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. W kolejnym kroku ubijamy pozostałe białka na sztywną pianę. Gotowe delikatnie mieszamy z ciastem.
  3. Formę w kształcie zajączka smarujemy tłuszczem i obficie posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto do połowy formy przypominającej przód zająca i wyrównujemy powierzchnię.
  4. Przykrywamy drugą formą, która stanowi tył, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C przez 45 minut.
  5. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy ciasto z formy. Po dwóch dniach oczyszczamy z nadmiaru bułki tartej i ozdabiamy.

Lukier z białek do ozdoby

Lukier idealnie ozdobi przygotowywane ciasto
Lukier idealnie ozdobi przygotowywane ciasto123RF/PICSEL
  1. Do kamiennej miski wrzucamy białka, a następnie ucieramy z cukrem pudrem za pomocą specjalnego wałka. Robimy tak do momentu otrzymania gęstej masy.
  2. Dodajemy sok z cytryny i całość mieszamy. Jeżeli w trakcie ucieranie zauważymy, że lukier jest za rzadko, należy dosypać więcej cukru pudru.
  3. Przygotowujemy taki lukier, by po rozsmarowaniu pierwszej warstwy nie spływał. Tak ozdobione ciasto pozostawiamy do wyschnięcia.
  4. W kolejnym kroku przechodzimy do wykonania gęstego lukru z dodatkiem suchego kakao. Smarujemy nim wierzch zajączka.
  5. Pozostałym białym lukrem zarysowujemy oczy, wąsy, uszy, łapki i ogon.

Uwaga: Ciemniejszy kolor lukru uzyskujemy, zwiększając ilość kakao.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas