Zajączki wielkanocne siostry Anastazji. Słodki przysmak na świąteczny stół

Jak przygotować zajączki wielkanocne Siostry Anastazji?
Jak przygotować zajączki wielkanocne Siostry Anastazji?REDA&CO/Contributor/Getty Images; Artur BarbarowskiEast News

Wielkanocne specjały Siostry Anastazji

Zajączki wielkanocne - niezbędne produkty

Składniki, które przydadzą się do wykonania zajączków wielkanocnych
Składniki, które przydadzą się do wykonania zajączków wielkanocnych123RF/PICSEL
  • 15 dag margaryny
  • 20 dag cukru kryształu
  • 35 dag mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 8 łyżek słodkiego mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • 60 dag cukru pudru
  • sok z cytryny
  • kakao bez cukru

Ciasto Siostry Anastazji - przepis krok po kroku

  1. Zaczynamy od utarcia w misce margaryny z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej dokładnie mieszamy.
  2. Do miski dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. W kolejnym kroku ubijamy pozostałe białka na sztywną pianę. Gotowe delikatnie mieszamy z ciastem.
  3. Formę w kształcie zajączka smarujemy tłuszczem i obficie posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto do połowy formy przypominającej przód zająca i wyrównujemy powierzchnię.
  4. Przykrywamy drugą formą, która stanowi tył, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C przez 45 minut.
  5. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy ciasto z formy. Po dwóch dniach oczyszczamy z nadmiaru bułki tartej i ozdabiamy.

Lukier z białek do ozdoby

Lukier idealnie ozdobi przygotowywane ciasto
Lukier idealnie ozdobi przygotowywane ciasto123RF/PICSEL
  1. Do kamiennej miski wrzucamy białka, a następnie ucieramy z cukrem pudrem za pomocą specjalnego wałka. Robimy tak do momentu otrzymania gęstej masy.
  2. Dodajemy sok z cytryny i całość mieszamy. Jeżeli w trakcie ucieranie zauważymy, że lukier jest za rzadko, należy dosypać więcej cukru pudru.
  3. Przygotowujemy taki lukier, by po rozsmarowaniu pierwszej warstwy nie spływał. Tak ozdobione ciasto pozostawiamy do wyschnięcia.
  4. W kolejnym kroku przechodzimy do wykonania gęstego lukru z dodatkiem suchego kakao. Smarujemy nim wierzch zajączka.
  5. Pozostałym białym lukrem zarysowujemy oczy, wąsy, uszy, łapki i ogon.