Kuchnia

  • Kuchnia

    Ryż z grzybami i zielonym groszkiem

    15 dkg ryżu, 400 ml gorącego rosołu (może być z kostki), 10 dkg mrożonego zielonego groszku, 10 dkg pieczarek, natka pietruszki, łyżka oleju, pieprz, sól....

  • Kuchnia

    Pory z szynką

    4 duże pory, 8 plastrów szynki konserwowej, 8 plastrów sera, 200 ml śmietany, łyżka mąki, sól, pieprz, papryka. Czas przygotowania - ok. 15 minut.

  • Reklama

  • Kuchnia

    Ziemniaki nadziewane

    0,5 kg ziemniaków, 20 dkg szynki, jajko, zielona cebulka, 200 ml śmietany, sól, pieprz. Czas przygotowania - około 40 minut.

  • Kuchnia

    Sałatka śledziowa

    4 filety śledziowe, 2 ugotowane w łupinach buraki, 3 czerwone cebule, 2 ogórki kiszone, szklanka ugotowanej fasoli perłowej, czerwone jabłko. Sos: łyżka...

  • Kuchnia

    Mak wigilijny do kluseczek

    1,5 szklanki maku, 2-3 łyżki słodkiej śmietanki, 3-4 łyżki miodu, po łyżce pokrojonych migdałów, orzechów laskowych, włoskich, fig, suszonych moreli,...

  • Kuchnia

    Kulebiak z kapustą

    Ciasto: 50 dag mąki pszennej, 2 dag drożdży, szklanka mleka, 2 żółtka, jajko, łyżka sklarowanego masła, 1/2 łyżeczki cukru, sól; do posmarowania ciasta: 1...

  • Kuchnia

    Kapusta z grzybami

    80 dag kiszonej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, cebula, 3 łyżki oleju, łyżeczka mąki pszennej, łyżka masła, łyżeczka jarzynki lub vegety, 1/2 łyżeczki...

  • Kuchnia

    Kapusta z grochem

    500 g kwaszonej kapusty, 3-4 suszone grzybki, szklanka grochu, średnia cebula, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki oleju słonecznikowego.

  • Kuchnia

    Wigilijna zupa rybna

    1,5 kg różnych ryb, szklanka oleju, 2 szklanki białego wina, włoszczyzna, 2 ząbki czosnku, cebula, pomidor, szczypta szafranu, 0,5 łyżeczki suszonego...

  • Kuchnia

    Barszcz wigilijny z uszkami

    4 buraki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 selera, 1 cebula, 5 dkg szuszonych grzybów, 2 listki bobkowe, ziele angielskie, pieprz, ocet, czosnek, sól.