Teraz ryby mają głos
Wigilia to ich czas. W tym roku spróbuj jednak nieco bardziej nowoczesnych dań z owocami morza i rybami w roli głównej. A na deser podaj piernikowy przysmak.
I. Elegancka terrina z ryb
Składniki:
- 2 kg świeżego łososia bez ości
- 1/2 kg dorsza bez ości
- 50 g imbiru
- 1/2 kg selera
- 1/2 fenkuła
- 2 ząbki czosnku
- 2 pory
- 1 cebula
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 350 ml śmietany 36 proc.
- 10 jajek
- 100 ml brandy
- 2 łyżki oliwy
- 3 papryki bez skóry
Przygotowanie:
Pokrojone w plastry warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dopraw, dodaj posiekany czosnek i imbir. Zalej brandy i duś do jej odparowania. Połowę łososia i całego dorsza gotuj pod przykryciem w małej ilości osolonej wody przez 5-7 minut. Ostudź i zmiksuj z ubitymi jajami i pastą pomidorową. Uzyskaną masę połącz z ubitą śmietaną. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Paprykę natłuść i piecz 20 minut w temperaturze 180°C, ostudź i obierz ze skóry. Resztę surowego łososia pokrój na duże płaty, rozłóż na folii aluminiowej natłuszczonej masłem i przykryj warstwą pieczonej papryki. Posmaruj musem rybnym. Zwiń w rulon i piecz w kąpieli wodnej 40 minut w temperaturze 180°C.
Czas przygotowywania: 40 minut
Stopień trudności: Dość trudne
II. Tempura z karpia z koglem-moglem
Składniki:
- 1 kg fileta z karpia
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 ml zimnej wody gazowanej
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 l oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka śmietany 36 proc.
- 1 łyżeczka koniaku
- przyprawy
Sposób przygotowania:
Filety pokrój na plastry i posól. Do naczynia przesiej mąkę pszenną, dodaj cynamon i wlewając powoli wodę, mieszaj do uzyskania konsystencji gęstszej od ciasta na naleśniki. Dodaj ocet i znów wymieszaj. Rozgrzej olej w wysokim garnku, karpia obtocz w mące kukurydzianej. Chwytając go szczypcami zanurzaj w przygotowanej tempurze i kładź na gorący olej. Po usmażeniu odkładaj na lnianą ściereczkę. Przygotuj sos: ubij żółtka z koniakiem, dodaj śmietanę, chrzan i przyprawy.
Czas przygotowywania: 30 minut
Stopień trudności: Dość łatwe
Śledź w kopercie imbirowej
Składniki:
- 50 dag kg śledzi solonych
- 20 dag świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- pół pęczka natki kolendry
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 30 ml octu ryżowego
- 50 ml miodu lipowego
- 20 dag cukru
- pieprz
Sposób przygotowania:
Namocz śledzia w wodzie i wstaw do lodówki na 1 dzień. Co pewien czas zmieniaj wodę. Imbir obierz i pokrój w cienkie plastry. W 150 ml wody rozpuść cukier, dodaj imbir i gotuj na małym ogniu 20 min. Powstały syrop wlej do miski i wymieszaj z octem ryżowym, miodem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i kolendrą. Ubijaj, dolewając olej słonecznikowy. Sos wymieszaj z plastrami imbiru i zalej śledzie. Po 2 dniach podaj je obłożone plastrami imbiru.
Czas przygotowywania: 30 minut
Stopień trudności: Bardzo łatwe
Zupa rybna z małżami
Składniki:
- 30 dag dorsza
- 30 dag łososia 150 g małży
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 1 por
- 1 cytryna
- 10 świeżych gałązek tymianku
- 5 ząbków czosnku
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w ćwiartki i podsmaż na maśle razem z plastrami pora. Po chwili wrzuć posiekany czosnek. Dodaj pomidory, białe wino i bulion. Gotuj 10 minut, dodaj skórkę z połowy cytryny, tymianek, kawałki ryb i gotuj kolejne pięć minut. Dodaj małże i zostaw na ogniu na pięć minut. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Czas przygotowywania: 30 minut
Stopień trudności: Dość łatwe
Turbot po grecku w cieście
Składniki:
- 1 kg turbota
- 4 marchewki
- 30 dag świeżego szpinaku
- 1 puszka pomidorów
- 2 cukinie
- 1 por
- 5 ząbków czosnku
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- przyprawy
Sposób przygotowania:
Marchewkę, cukinię i por pokrój w plastry i osobno podsmaż na oliwie. Szpinak zblanszuj z czosnkiem na oliwie. Pomidory pokrój w plastry. Rybę pozbaw ości i skóry. Rozłóż ciasto francuskie, ułóż na nim warstwy warzyw (lekko je doprawiając), następnie rybę i przykryj ją liśćmi szpinaku. Rozmieszaj jajko z wodą, posmaruj nim brzegi ciasta i zawiń łączeniem do dołu. Przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego pergaminem. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C.
Czas przygotowywania: 30 minut
Stopień trudności: Bardzo łatwe
Parfait piernikowe
Składniki:
- 30 dag pierników
- 30 ml śmietany kremówki
- 1 l mleka
- 8 żółtek
- 200 ml wody
- szklanka cukru
- 1/2 l śmietany 36 proc.
- 2 cytryny
- 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę i wsyp do niej cały cukier. Gotuj aż powstanie gęsty syrop. Ubij żółtka. Gorący syrop wlewaj do ubijanych żółtek aż bardzo zgęstnieją. Masę lekko wystudź. Pierniki wrzuć do malaksera i mocno rozdrobnij. Śmietanę ubij z zimnym mlekiem, dodaj pierniki i żółtka z syropem. Porządnie wymieszaj. Parfait przelej do formy prostokątnej obłożonej pergaminem i wstaw do zamrażarki na 1-2 godziny lub do lodówki na 6 godzin. Możesz wykrajać plastry lub za pomocą gałkownicy - kulki. Aby wzmocnić smak deseru możesz na początku dodać 50 ml koniaku do syropu cukrowego. Ubij zimną śmietanę 36 proc., pamiętając by stopniowo dosypywać do niej cukier puder i dolewać sok z 2 cytryn. Dodawaj też startą skórkę cytrynową. Ubitą śmietaną udekoruj parfait przed podaniem.
Czas przygotowywania: 25 minut
Stopień trudności: Średnio trudne