Teraz ryby mają głos

Wigilia to ich czas. W tym roku spróbuj jednak nieco bardziej nowoczesnych dań z owocami morza i rybami w roli głównej. A na deser podaj piernikowy przysmak.

Magda Gessler
Magda GesslerPawel WrzecionMWMedia

I. Elegancka terrina z ryb

Składniki:

- 2 kg świeżego łososia bez ości

-  1/2 kg dorsza bez ości

- 50 g imbiru

-  1/2 kg selera

- 1/2 fenkuła

- 2 ząbki czosnku

- 2 pory

- 1 cebula

- 3 łyżki pasty pomidorowej

- 350 ml śmietany 36 proc.

- 10 jajek

- 100 ml brandy

- 2 łyżki oliwy

- 3 papryki bez skóry

Przygotowanie:

Pokrojone w plastry warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dopraw, dodaj posiekany czosnek i imbir. Zalej brandy i duś do jej odparowania. Połowę łososia i całego dorsza gotuj pod przykryciem w małej ilości osolonej wody przez 5-7 minut. Ostudź i zmiksuj z ubitymi jajami i pastą pomidorową. Uzyskaną masę połącz z ubitą śmietaną. Dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Paprykę natłuść i piecz 20 minut w temperaturze 180°C, ostudź i obierz ze skóry. Resztę surowego łososia pokrój na duże płaty, rozłóż na folii aluminiowej natłuszczonej masłem i przykryj warstwą pieczonej papryki. Posmaruj musem rybnym. Zwiń w rulon i piecz w kąpieli wodnej 40 minut w temperaturze 180°C.

Czas przygotowywania: 40 minut

Stopień trudności: Dość trudne

II. Tempura z karpia z koglem-moglem

Składniki:

- 1 kg fileta z karpia

-  100 g mąki kukurydzianej

-  100 g mąki pszennej

-  2 łyżeczki cynamonu

- 100 ml zimnej wody gazowanej

-  1 łyżeczka octu ryżowego

- 1 l oleju rzepakowego

- 2 jajka

- 2 łyżki chrzanu

- 1 łyżka śmietany 36 proc.

- 1 łyżeczka koniaku

- przyprawy

Sposób przygotowania:

Filety pokrój na plastry i posól. Do naczynia przesiej mąkę pszenną, dodaj cynamon i wlewając powoli wodę, mieszaj do uzyskania konsystencji gęstszej od ciasta na naleśniki. Dodaj ocet i znów wymieszaj. Rozgrzej olej w wysokim garnku, karpia obtocz w mące kukurydzianej. Chwytając go szczypcami zanurzaj w przygotowanej tempurze i kładź na gorący olej. Po usmażeniu odkładaj na lnianą ściereczkę. Przygotuj sos: ubij żółtka z koniakiem, dodaj śmietanę, chrzan i przyprawy.

Czas przygotowywania: 30 minut

Stopień trudności: Dość łatwe

Śledź w kopercie imbirowej

Składniki:

- 50 dag kg śledzi solonych

-  20 dag świeżego imbiru

-  4 ząbki czosnku

-  pół pęczka natki kolendry

-  200 ml oleju słonecznikowego

-  30 ml octu ryżowego

-  50 ml miodu lipowego

- 20 dag cukru

-  pieprz

Sposób przygotowania:

Namocz śledzia w wodzie i wstaw do lodówki na 1 dzień. Co pewien czas zmieniaj wodę. Imbir obierz i pokrój w cienkie plastry. W 150 ml wody rozpuść cukier, dodaj imbir i gotuj na małym ogniu 20 min. Powstały syrop wlej do miski i wymieszaj z octem ryżowym, miodem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i kolendrą. Ubijaj, dolewając olej słonecznikowy. Sos wymieszaj z plastrami imbiru i zalej śledzie. Po 2 dniach podaj je obłożone plastrami imbiru.

Czas przygotowywania: 30 minut

Stopień trudności: Bardzo łatwe

Zupa rybna z małżami

Składniki:

- 30 dag dorsza

-  30 dag łososia 150 g małży

- 1 puszka pomidorów

-  1/2 l bulionu warzywnego

- 2 cebule

- 1 por

- 1 cytryna

-  10 świeżych gałązek tymianku

-  5 ząbków czosnku

-  100 ml białego wina wytrawnego

-  50 g masła

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w ćwiartki i podsmaż na maśle razem z plastrami pora. Po chwili wrzuć posiekany czosnek. Dodaj pomidory, białe wino i bulion. Gotuj 10 minut, dodaj skórkę z połowy cytryny, tymianek, kawałki ryb i gotuj kolejne pięć minut. Dodaj małże i zostaw na ogniu na pięć minut. Zupę dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Czas przygotowywania: 30 minut

Stopień trudności: Dość łatwe

Turbot po grecku w cieście

Składniki:

-  1 kg turbota

-  4 marchewki

- 30 dag świeżego szpinaku

- 1 puszka pomidorów

- 2 cukinie

- 1 por

- 5 ząbków czosnku

- 100 g suszonych pomidorów w oliwie

- 1 opakowanie ciasta francuskiego

-  1 jajko

-  przyprawy

Sposób przygotowania:

Marchewkę, cukinię i por pokrój w plastry i osobno podsmaż na oliwie. Szpinak zblanszuj z czosnkiem na oliwie. Pomidory pokrój w plastry. Rybę pozbaw ości i skóry. Rozłóż ciasto francuskie, ułóż na nim warstwy warzyw (lekko je doprawiając), następnie rybę i przykryj ją liśćmi szpinaku. Rozmieszaj jajko z wodą, posmaruj nim brzegi ciasta i zawiń łączeniem do dołu. Przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego pergaminem. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 20 minut w temperaturze 180°C.

Czas przygotowywania: 30 minut

Stopień trudności: Bardzo łatwe

Parfait piernikowe

Składniki:

-  30 dag pierników

-  30 ml śmietany kremówki

-  1 l mleka

-  8 żółtek

-  200 ml wody

-  szklanka cukru

-  1/2 l śmietany 36 proc.

-  2 cytryny

-  100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę i wsyp do niej cały cukier. Gotuj aż powstanie gęsty syrop. Ubij żółtka. Gorący syrop wlewaj do ubijanych żółtek aż bardzo zgęstnieją. Masę lekko wystudź. Pierniki wrzuć do malaksera i mocno rozdrobnij. Śmietanę ubij z zimnym mlekiem, dodaj pierniki i żółtka z syropem. Porządnie wymieszaj. Parfait przelej do formy prostokątnej obłożonej pergaminem i wstaw do zamrażarki na 1-2 godziny lub do lodówki na 6 godzin. Możesz wykrajać plastry lub za pomocą gałkownicy - kulki. Aby wzmocnić smak deseru możesz na początku dodać 50 ml koniaku do syropu cukrowego. Ubij zimną śmietanę 36 proc., pamiętając by stopniowo dosypywać do niej cukier puder i dolewać sok z 2 cytryn. Dodawaj też startą skórkę cytrynową. Ubitą śmietaną udekoruj parfait przed podaniem.

Czas przygotowywania: 25 minut

Stopień trudności: Średnio trudne

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas