3 patenty na rozkoszowanie się papierówkami w zimie. Przetwory jak u babci

Jak w pełni wykorzystać sezon na papierówki?
Jak w pełni wykorzystać sezon na papierówki?123RF/PICSEL

Dżem z papierówek

Zobacz również:

    • 3 kg papierówek
    • ½ kg cukru
    • 1-2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 1 duża pomarańcza
    • 1 szklanka wody
    1. Jabłka papierówki dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy, kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne.
    2. Tak przygotowane owoce wkładamy do garnka, dolewamy szklankę wody, przykrywamy i podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek.
    3. Gorące i rozgotowane jabłka przecieramy przez gęste sitko do osobnego garnka, dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz cukier.
    4. Składniki podsmażamy do uzyskania odpowiedniej gęstości, a na sam koniec dorzucamy kandyzowaną skórkę pomarańczową i całość dokładnie mieszamy.
    5. Gotowy dżem z papierówek przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, a po wystudzeniu chowamy do lodówki. Smacznego!

    Ocet z jabłek papierówek

    • 2-3 kg obierek i gniazd nasiennych z papierówek
    • 5 łyżek cukru białego
    • 1,5 l przegotowanej wody
    • 1 duży słój
    • gaza lub lniana ściereczka
    1. Garnek napełniamy wodą, wsypujemy cukier, zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
    2. Do czystego, wyparzonego i wytartego do sucha słoika wrzucamy skórki i gniazda nasienne papierówek.
    3. Resztki jabłek zalewamy wodą z cukrem w temperaturze pokojowej. Powinna przykryć wszystkie odpadki.
    4. Wierzch słoja przykrywamy złożoną gazą lub ściereczką, a następnie obciążamy drugim słoikiem lub talerzykiem.
    5. Każdego dnia zbieramy szumowiny pojawiające się na wierzchu, a co kilka możemy przemieszać całość drewnianą łyżką.
    6. Po upływie ok. 4-5 tygodni resztki owoców odcedzamy, a powstały ocet zlewamy do czystych butelek. Jeśli nie chcemy, by domowy ocet z papierówek się zepsuł, przechowujmy go w ciemnym i chłodnym miejscu.

    Mus jabłkowy z jabłek papierówek

    Aksamitny mus ze świeżych jabłek
    Aksamitny mus ze świeżych jabłek123RF/PICSEL
    • 7 kg papierówek
    • 2,5 szklanki cukru
    • sok z ½ cytryny
    • 1-2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
    1. Jabłka papierówki myjemy pod zimną i bieżącą wodą, obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce wkładamy do garnka.
    2. Garnek ustawiamy na niewielkiej mocy palnika i podsmażamy papierówki przez ok. godzinę. Kiedy zauważymy, że owoce zaczęły się rozpadać, dodajemy sok z cytryny oraz cukier.
    3. Na tym etapie możemy swobodnie modyfikować ilość cukru i dopasować go do własnych preferencji. Mus podgrzewamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
    4. Gorący mus z papierówek doprawiamy szczyptą cynamonu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimny przetwór przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez ok. 15-20 minut.
    „Ewa gotuje”: Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniemPolsat