5 prostych i smacznych potraw z łososia
Sprawdzą się na co dzień i od święta.
Kremowa zapiekanka z łososiem
Składniki:
- pęczek zielonej cebulki
- 300 g śmietany
- 4 jaja
- sól, pieprz
- 600 g filetu z łososia bez skóry
- pęczek koperku
- 100 g sera CheddarPrzygotowanie:
Zieloną cebulkę i koperek pokroić. Śmietanę zmieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Łososia pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, umieścić w żaroodpornej formie. Posypać cebulką i koperkiem, zalać śmietaną z jajkami i posypać startym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 50 minut w 175 st. C. Podawać z bagietką.
Czas przygotowania: 70 minut
Jedna porcja zawiera: 3100 kJ/740 kcal
Łosoś na warzywach z kuskusem
Składniki na 4 porcje:
- 500 g pora
- 300 g marchewki
- 4 gałązki tymianku
- pół pęczka natki pietruszki
- papryczka chili
- sól
- 250 g kuskusu
- 7 łyżek masła
- pieprz
- 600 g łososia Przygotowanie:
Pora i marchewkę pokroić w cienkie paski, chili wypestkować i pokroić w krążki. Z ziół oberwać listki i drobno pokroić.
W szerokim rondlu zagotować 0,25 l wody z łyżeczką soli, chili i tymiankiem. Zdjąć z płyty, dodać kuskus i pietruszkę i odstawić na 2 minuty. Dodać 2 łyżki masła, wymieszać i odstawić pod przykryciem.
3 łyżki masła rozgrzać na patelni i przesmażyć marchewkę i pora. Dodać 4-5 łyżek wody i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Rybę pokroić na 4 kawałki. Smażyć na maśle ok. 4 minuty, doprawić solą i pieprzem. Warzywa, kaszę i łososia nakładać na talerze, podawać.
Łosoś ze szpinakiem
Składniki:
- 1 kg szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, gałka muszkatołowa
- cytryna
- 4 kawałki łososia (po 150 g)
- pieprz
- 4 łyżki śmietany
- 100 ml bulionu
- 50 ml wytrawnego białego wina
- tłuszcz do formyPrzygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać szpinak, doprawić solą i gałką muszkatołową.
Cytrynę pokroić w plasterki. Łososia doprawić solą i pierzem. Szpinak i rybę umieścić w natłuszczonej formie. Śmietanę, bulion i wino wymieszać, wlać do formy. Na wierzchu ułożyć plastry cytryny. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 200 st. Przez 15-20 minut.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal
Łosoś w sosie jogurtowym
Składniki na 4 porcje:
- 200 g ryżu (mieszanka z dzikim ryżem)
- sól
- 750 g filetu z łososia bez skóry
- 2 szalotki
- mały listek laurowy
- 1 ziarno jałowca
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- sok z jednej cytryny
- pęczek koperku
- pół pęczka pietruszki
- 300 g jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:
Ryż gotować w osolonym wrzątku przez 20 minut. Rybę pokroić na 8 kawałków. Pokrojoną drobno szalotkę, listek laurowy, pieprz i owoc jałowca zalać litrem osolonej wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Zmniejszyć ogień i włożyć rybę na 10 minut, wyjąć. Wywar przecedzić, odmierzyć 0,25 l i gotować w rondelku, aż zredukuje się do 100 ml. Dodać posiekane zioła i zmiksować. Dodać jogurt i dobrze wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem. Rybę podawać z sosem, dekorować plasterkami cytryny.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 2850 kJ/681 kcal
Zupa z łososia z tortellini
Składniki na 4 porcje:
- pęczek włoszczyzny
- mała cebula
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 l bulionu
- 150 g filetu z łososia
- sól
- sok z cytryny
- opakowanie tortellini
- pieprz
- 4 łyżeczki pestoPrzygotowanie:
Marchewkę, selera i cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Łyżkę oleju rozgrzać i przesmażyć warzywa (oprócz pora) przez 1-2 minuty, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć. Zalać bulionem i gotować 15-20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać pora. Rybę doprawić solą i sokiem z cytryny. Smażyć na patelni na średnim ogniu przez 3-5 minut. 2 minuty przed końcem gotowania dodać tortellini. Zupę doprawić solą i pieprzem. Rybę pokroić i razem z pietruszką dodać do zupy podawać z odrobiną pesto.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal