Reklama

Reklama

5 prostych i smacznych potraw z łososia

Sprawdzą się na co dzień i od święta.


 

Kremowa zapiekanka z łososiem

Składniki:

  • pęczek zielonej cebulki
  • 300 g śmietany
  • 4 jaja
  • sól, pieprz
  • 600 g filetu z łososia bez skóry
  • pęczek koperku
  • 100 g sera Cheddar
Przygotowanie:

Zieloną cebulkę i koperek pokroić. Śmietanę zmieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Łososia pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, umieścić w żaroodpornej formie. Posypać cebulką i koperkiem, zalać śmietaną z jajkami i posypać startym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 50 minut w 175 st. C. Podawać z bagietką.

Reklama

 Czas przygotowania: 70 minut

Jedna porcja zawiera: 3100 kJ/740 kcal

 

 

Łosoś na warzywach z kuskusem

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g pora
  • 300 g marchewki
  • 4 gałązki tymianku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • papryczka chili
  • sól
  • 250 g kuskusu
  • 7 łyżek masła
  • pieprz
  • 600 g łososia
 Przygotowanie:

Pora i marchewkę pokroić w cienkie paski, chili wypestkować i pokroić w krążki. Z ziół oberwać listki i drobno pokroić.

W szerokim rondlu zagotować 0,25  l wody z łyżeczką soli, chili i tymiankiem. Zdjąć z płyty, dodać kuskus i pietruszkę i odstawić na 2 minuty. Dodać 2 łyżki masła, wymieszać i odstawić pod przykryciem.

3 łyżki masła rozgrzać na patelni i przesmażyć marchewkę i pora. Dodać 4-5 łyżek wody i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Rybę pokroić na 4 kawałki. Smażyć na maśle ok. 4 minuty, doprawić solą i pieprzem. Warzywa, kaszę i łososia nakładać na talerze, podawać.

 

Łosoś ze szpinakiem

 Składniki:

  • 1 kg szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, gałka muszkatołowa
  • cytryna
  • 4 kawałki łososia (po 150 g)
  • pieprz
  • 4 łyżki śmietany
  • 100 ml bulionu
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać szpinak, doprawić solą i gałką muszkatołową.

Cytrynę pokroić w plasterki. Łososia doprawić solą i pierzem.  Szpinak i rybę umieścić w natłuszczonej formie. Śmietanę, bulion i wino wymieszać, wlać do formy. Na wierzchu ułożyć plastry cytryny. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 200 st. Przez 15-20 minut.


Czas przygotowania: 40 minut

Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal

 


 

Łosoś w sosie jogurtowym

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g ryżu (mieszanka z dzikim ryżem)
  • sól
  • 750 g filetu z łososia bez skóry
  • 2 szalotki
  • mały listek laurowy
  • 1 ziarno jałowca
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sok z jednej cytryny
  • pęczek koperku
  • pół pęczka pietruszki
  • 300 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:

 Ryż gotować w osolonym wrzątku przez 20 minut. Rybę pokroić na 8 kawałków. Pokrojoną drobno szalotkę, listek laurowy, pieprz i owoc jałowca zalać litrem osolonej wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Zmniejszyć ogień i włożyć rybę na 10 minut, wyjąć. Wywar przecedzić, odmierzyć 0,25 l i gotować w rondelku, aż zredukuje się do 100 ml. Dodać posiekane zioła i zmiksować. Dodać jogurt i dobrze wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem. Rybę podawać z sosem, dekorować plasterkami cytryny.


Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 2850 kJ/681 kcal



 

Zupa z łososia z tortellini

Składniki na 4 porcje:

  • pęczek włoszczyzny
  • mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 l bulionu
  • 150 g filetu z łososia
  • sól
  • sok z cytryny
  • opakowanie tortellini
  • pieprz
  • 4 łyżeczki pesto
Przygotowanie:

Marchewkę, selera i cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Łyżkę oleju rozgrzać i przesmażyć warzywa (oprócz pora) przez 1-2 minuty, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć. Zalać bulionem i gotować 15-20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać pora. Rybę doprawić solą i sokiem z cytryny. Smażyć na patelni na średnim ogniu przez 3-5 minut. 2 minuty przed końcem gotowania dodać tortellini. Zupę doprawić solą i pieprzem. Rybę pokroić i razem z pietruszką dodać do zupy podawać z odrobiną pesto.


Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje