Amarantus: Właściwości i zastosowanie w kuchni

Aktualizacja
Dlaczego warto jeść amarantus?
Dlaczego warto jeść amarantus?123RF/PICSEL

Co warto wiedzieć o amarantusie?

Jak zrobić bezglutenowe naleśniki?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Jak jeść amarantus?

Amarantus ekspandowany: Co to jest?

Amarantus to wszechstronny produkt, więc łatwo będzie włączyć go do menu
Amarantus to wszechstronny produkt, więc łatwo będzie włączyć go do menu123RF/PICSEL

Kto powinien jeść amarantus? Właściwości pseudozboża

  • Sportowcom: Szarłat jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Pomaga więc dbać o mocne mięśnie i kości oraz regenerować organizm po intensywnym wysiłku.
  • Wegetarianom i weganom: Osoby sceptycznie nastawione do całkowitego eliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego często zwracają uwagę na niedobory białka w diecie. Nasiona amarantusa pomogą wyrównać ewentualne braki.
  • Osobom chorym na celiakię: Pseudozboże nie zawiera glutenu. Dzięki ziarnom i mące z amarantusa nie trzeba więc rezygnować ze swoich ulubionych wypieków i mącznych potraw.
  • Sercowcom: W składzie nasion wyróżnić trzeba magnez oraz zdrowe kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę serca, obniżają stężenie złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko pojawienia się groźnych zakrzepów.
  • Diabetykom: Amarantus śmiało można wpisać na listę produktów o niskim indeksie glikemicznym. Nie powoduje gwałtownych wahań cukru we krwi.
  • Osobom przemęczonym: Wapń, żelazo, magnez i witaminy z grupy B są kluczowe dla poprawy stanu osób, które narażone są na ciągły stres oraz duży wysiłek - zwłaszcza umysłowy. Pomogą w koncentracji w okresach wytężonej pracy.
  • Rekonwalescentom: Duża zawartość składników odżywczych wzmacnia organizm osłabiony infekcjami oraz leczeniem farmakologicznym. Odpowiednio skomponowany jadłospis dodaje sił i pomaga w szybszym powrocie do formy. Jednocześnie szarłat ma działanie grzybobójcze, więc przyda się w okresie jesienno-zimowym jako naturalne wsparcie dla odporności.