Ani grama zagęszczaczy. W pasztecie przemycisz dobroci dla niejadków

Pasztet, który jest pyszny i podany w niebanalny sposób? Ewa Wachowicz przekonuje, że jest to jak najbardziej możliwe. Wystarczy sięgnąć po wszystkie komponenty, które po gotowaniu odżywczego rosołu zazwyczaj lądują w koszu na śmieci. Pasztet w słoiku może być przygotowywany przez cały rok, ale również nikt nie zabroni nam podać go na wielkanocny stół.

Domowy pasztet w niecodziennym wydaniu? Szybko zniknie ze stołu
Domowy pasztet w niecodziennym wydaniu? Szybko zniknie ze stołu123RF/PICSEL

Pasztet w słoiku od Ewy Wachowicz

Pasztet to nie jest przystawka, którą lubią najmłodsi, ale w takiej wersji, jaką przedstawia nam Ewa Wachowicz, dzieci mogą patrzeć na nią łaskawszym okiem. W łatwy sposób można tam przemycić również nielubianą wątróbkę, a to m.in. skarbnica żelaza i witaminy B12 - korzystnie wpływające na nasz organizm. Z racji tego, że pieczony jest od razu w słoiku, nie musimy martwić się o przechowywanie pasztetu, ponieważ można go trzymać w spiżarni i sięgnąć po niego wtedy, kiedy mamy ochotę.

Co więcej, Ewa Wachowicz nie dodaje do swojej sprawdzonej receptury jajek, mąki oraz bułki tartej, czyli zagęstników. W ten sposób uzyskujemy pyszne, mięsne i smarowidło do pieczywa.

„Ewa gotuje”: Pasztet w słoikuPolsat

Składniki na pasztet w słoiku Ewy Wachowicz

Mięsa z rosołu nie trzeba wyrzucać do kosza. Można dodać je do pasztetu
Mięsa z rosołu nie trzeba wyrzucać do kosza. Można dodać je do pasztetu123RF/PICSEL
  • mięso z rosołu, ,
  • 0,5 marchewki, 
  • cebula, por i grzyby z rosołu, 
  • 300 g wątróbki drobiowej, 
  • 1 cebula, 
  • 1 łyżka masła klarowanego, 
  • 0,5 szklanki rosołu, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • sól, 
  • pieprz.

Sposób przygotowania pasztetu w słoiku

  1. Mięso z rosołu ostudzić i oddzielić od kości. 
  2. Zmielić w maszynce wraz z wątróbką usmażoną z cebulą na maśle oraz skórą. 
  3. Pod koniec dodać grzyby i warzywa z rosołu: pora, cebulę i marchewkę. 
  4. Zalać rosołem. 
  5. Przyprawić majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Posolić i wyrobić. 
  7. Przełożyć do słoiczków. 
  8. Zapiec w piekarniku (100 st. C) do momentu, aż zawartość słoików zacznie się gotować.