Ani grama zagęszczaczy. W pasztecie przemycisz dobroci dla niejadków

Domowy pasztet w niecodziennym wydaniu? Szybko zniknie ze stołu
Domowy pasztet w niecodziennym wydaniu? Szybko zniknie ze stołu123RF/PICSEL

Pasztet w słoiku od Ewy Wachowicz

„Ewa gotuje”: Pasztet w słoikuPolsat

Składniki na pasztet w słoiku Ewy Wachowicz

Mięsa z rosołu nie trzeba wyrzucać do kosza. Można dodać je do pasztetu
Mięsa z rosołu nie trzeba wyrzucać do kosza. Można dodać je do pasztetu123RF/PICSEL
  • mięso z rosołu, ,
  • 0,5 marchewki, 
  • cebula, por i grzyby z rosołu, 
  • 300 g wątróbki drobiowej, 
  • 1 cebula, 
  • 1 łyżka masła klarowanego, 
  • 0,5 szklanki rosołu, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • sól, 
  • pieprz.

Sposób przygotowania pasztetu w słoiku

  1. Mięso z rosołu ostudzić i oddzielić od kości. 
  2. Zmielić w maszynce wraz z wątróbką usmażoną z cebulą na maśle oraz skórą. 
  3. Pod koniec dodać grzyby i warzywa z rosołu: pora, cebulę i marchewkę. 
  4. Zalać rosołem. 
  5. Przyprawić majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Posolić i wyrobić. 
  7. Przełożyć do słoiczków. 
  8. Zapiec w piekarniku (100 st. C) do momentu, aż zawartość słoików zacznie się gotować.