Antyoksydanty: Jakie mają właściwości? W jakich produktach występują?

Antyoksydanty chronią organizm przed wieloma chorobami
Antyoksydanty chronią organizm przed wieloma chorobami 123RF/PICSEL

Składniki

Wolne rodniki: Co to jest? Dlaczego są niebezpieczne?

Antyoksydanty to niejednorodna grupa substancji, która zapobiega powstawaniu wolnych rodników
Antyoksydanty to niejednorodna grupa substancji, która zapobiega powstawaniu wolnych rodników123RF/PICSEL

Składniki

Antyoksydanty: Co to jest?

Duża ilość antyoksydantów w organizmie chroni przed stresem oksydacyjnym
Duża ilość antyoksydantów w organizmie chroni przed stresem oksydacyjnym123RF/PICSEL

Antyoksydant niejedno ma imię

Składniki

Przeciwutleniacze w żywności: Flawonoidy

Antyutleniacze można znaleźć w zasadzie w każdej roślinie, jednak w niektórych jest ich mniej niż w innych
Antyutleniacze można znaleźć w zasadzie w każdej roślinie, jednak w niektórych jest ich mniej niż w innych123RF/PICSEL
Flawonoidy zawarte w soku z cytryny zwiększają drożność, uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych
Flawonoidy zawarte w soku z cytryny zwiększają drożność, uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych123RF/PICSEL
Antyoksydanty występują między innymi w szczawiu
Antyoksydanty występują między innymi w szczawiu 123RF/PICSEL
Owoce młodości. Zawierają najcenniejsze antyoksydantyInteria.tv

Składniki

Antyoksydanty w diecie: Antocyjany

Antocyjany można znaleźć między innymi w czerwonym winie i ciemnych winogronach
Antocyjany można znaleźć między innymi w czerwonym winie i ciemnych winogronach123RF/PICSEL
Brak antyoksydantów w diecie przyspiesza proces starzenia. Skóra wytwarza mniej kolagenu i pojawiają się zmarszczkiNewseria LifestyleNewseria Lifestyle/informacja prasowa

Składniki

Produkty, w których występują karotenoidy

Karotenoidów warto szukać w rokitniku, brzoskwini, marchwi, pomarańczy i mango
Karotenoidów warto szukać w rokitniku, brzoskwini, marchwi, pomarańczy i mango123RF/PICSEL

Składniki