Banalna w przygotowaniu i genialna w smaku. Przepis z babcinego zeszytu jest prawdziwym hitem

InteriaKobieta Redakcja

Kiszki ziemniaczane z wyglądu przypominają kiełbaski. Przed włożeniem ich do piekarnika dobrze jest nakłuć je widelcem
Kiszki ziemniaczane z wyglądu przypominają kiełbaski. Przed włożeniem ich do piekarnika dobrze jest nakłuć je widelcem123RF/PICSEL

Zobacz również:

Kiszka ziemniaczana - co to za potrawa?

Jak przygotować idealną kiszkę ziemniaczaną?

Kiszki ziemniaczane można przygotować w pierniku lub też upiec na grillu
Kiszki ziemniaczane można przygotować w pierniku lub też upiec na grillu123RF/PICSEL
  • 1,5 kg ziemniaków obranych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki smalcu
  • jelita wieprzowe - ok. 2 m
  1. Opłukać jelita, zalać ciepłą wodą i zostawiamy na ok 1-2 godziny.
  2. Cebulę i boczek pokroić drobno w kostkę, a następnie podsmażyć na smalcu.
  3. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, umieścić w misce.
  4. Do ziemniaków dodać mąkę, przyprawy, podsmażoną cebulkę z boczkiem. Wszystko wymieszać.
  5. Masą ziemniaczaną należy nadziewać jelita, zostawiając odrobinę miejsca. 
  6. Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej nadziane jelita.
  7. Z wierzchu kiszki posmarować roztopionym smalcem, a następnie ponakłuwać widelcem.
  8. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec przez 20-25 min, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 35-40 min. 
„Ewa gotuje”: Deska masłaPolsat