Banalna w przygotowaniu i genialna w smaku. Przepis z babcinego zeszytu jest prawdziwym hitem

Kiszka ziemniaczana to zapomniany przysmak, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla. Można kupić gotową w sklepie, jednak przekonujemy, że najlepiej smakuje ta samodzielnie przyrządzona. Jej przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemów. Jak zrobić wyśmienitą kiszkę ziemniaczaną?

Kiszki ziemniaczane z wyglądu przypominają kiełbaski. Przed włożeniem ich do piekarnika dobrze jest nakłuć je widelcem
Kiszki ziemniaczane z wyglądu przypominają kiełbaski. Przed włożeniem ich do piekarnika dobrze jest nakłuć je widelcem123RF/PICSEL

Kiszka ziemniaczana - co to za potrawa?

Receptura na kiszkę ziemniaczaną została zaczerpnięta z kuchni białoruskiej, w Polsce najczęściej jada się ją na Podlasiu i Kurpiach. Podobne przysmaki spotkać można również na Ukrainie, Litwie, a także w Rosji. Przepis na kiszkę ziemniaczaną jest prosty, a składniki tanie. Bazę stanowią starte i odsączone surowe ziemniaki, do których dodaje się aromatyczny boczek lub kiełbasę. Aby była idealna w smaku, konieczne są też przyprawy i podsmażona cebulka. Farszem ziemniaczanym napełnia się wieprzowe jelita i w taki oto sposób powstaje kiszka ziemniaczana.

Jak przygotować idealną kiszkę ziemniaczaną?

Mimo iż przygotowanie kiszki ziemniaczanej jest nieskomplikowane, należy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim do jelit nie można włożyć zbyt dużo farszu, bo pod wpływem temperatury zwiększy swoją objętość. Ponadto, aby zabezpieczyć kiszki przed popękaniem, zanim zostaną włożone do piekarnika czy położone na grilla, dobrze jest ponakłuwać je widelcem. Jaki jest przepis na kiszkę ziemniaczaną?

Kiszki ziemniaczane można przygotować w pierniku lub też upiec na grillu
Kiszki ziemniaczane można przygotować w pierniku lub też upiec na grillu123RF/PICSEL
  • 1,5 kg ziemniaków obranych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki smalcu
  • jelita wieprzowe - ok. 2 m

Sposób przygotowania:

  1. Opłukać jelita, zalać ciepłą wodą i zostawiamy na ok 1-2 godziny.
  2. Cebulę i boczek pokroić drobno w kostkę, a następnie podsmażyć na smalcu.
  3. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, umieścić w misce.
  4. Do ziemniaków dodać mąkę, przyprawy, podsmażoną cebulkę z boczkiem. Wszystko wymieszać.
  5. Masą ziemniaczaną należy nadziewać jelita, zostawiając odrobinę miejsca. 
  6. Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej nadziane jelita.
  7. Z wierzchu kiszki posmarować roztopionym smalcem, a następnie ponakłuwać widelcem.
  8. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec przez 20-25 min, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 35-40 min. 

Dobrze upieczone kiszki powinny być jędrne, rumiane, ze złocistą, chrupiąca skórką. Poleca się je podawać z podsmażoną cebulką i skwarkami.

„Ewa gotuje”: Deska masłaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas