Banalna w przygotowaniu i genialna w smaku. Przepis z babcinego zeszytu jest prawdziwym hitem
Kiszka ziemniaczana to zapomniany przysmak, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla. Można kupić gotową w sklepie, jednak przekonujemy, że najlepiej smakuje ta samodzielnie przyrządzona. Jej przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemów. Jak zrobić wyśmienitą kiszkę ziemniaczaną?
Zobacz również:
Kiszka ziemniaczana - co to za potrawa?
Receptura na kiszkę ziemniaczaną została zaczerpnięta z kuchni białoruskiej, w Polsce najczęściej jada się ją na Podlasiu i Kurpiach. Podobne przysmaki spotkać można również na Ukrainie, Litwie, a także w Rosji. Przepis na kiszkę ziemniaczaną jest prosty, a składniki tanie. Bazę stanowią starte i odsączone surowe ziemniaki, do których dodaje się aromatyczny boczek lub kiełbasę. Aby była idealna w smaku, konieczne są też przyprawy i podsmażona cebulka. Farszem ziemniaczanym napełnia się wieprzowe jelita i w taki oto sposób powstaje kiszka ziemniaczana.
Jak przygotować idealną kiszkę ziemniaczaną?
Mimo iż przygotowanie kiszki ziemniaczanej jest nieskomplikowane, należy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim do jelit nie można włożyć zbyt dużo farszu, bo pod wpływem temperatury zwiększy swoją objętość. Ponadto, aby zabezpieczyć kiszki przed popękaniem, zanim zostaną włożone do piekarnika czy położone na grilla, dobrze jest ponakłuwać je widelcem. Jaki jest przepis na kiszkę ziemniaczaną?
Przeczytaj też: 20 propozycji przekąsek, które mają mniej niż 200 kcal
- 1,5 kg ziemniaków obranych ziemniaków
- 2 duże cebule
- 30 dag boczku wędzonego
- 250 g mąki pszennej
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki smalcu
- jelita wieprzowe - ok. 2 m
Sposób przygotowania:
- Opłukać jelita, zalać ciepłą wodą i zostawiamy na ok 1-2 godziny.
- Cebulę i boczek pokroić drobno w kostkę, a następnie podsmażyć na smalcu.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, umieścić w misce.
- Do ziemniaków dodać mąkę, przyprawy, podsmażoną cebulkę z boczkiem. Wszystko wymieszać.
- Masą ziemniaczaną należy nadziewać jelita, zostawiając odrobinę miejsca.
- Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej nadziane jelita.
- Z wierzchu kiszki posmarować roztopionym smalcem, a następnie ponakłuwać widelcem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec przez 20-25 min, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 35-40 min.
Dobrze upieczone kiszki powinny być jędrne, rumiane, ze złocistą, chrupiąca skórką. Poleca się je podawać z podsmażoną cebulką i skwarkami.
Przeczytaj też: Ta czynność podczas grillowania spędza wszystkim sen z powiek. A wystarczy jedno warzywo