Bez stania przy dymiącej patelni. Pannukakku – fińskie słodkie śniadanie
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Pannukakku, podobnie jak zyskujący na popularności dutch baby, to przykład idealnie wypieczonego w piekarniku naleśnika. Przepis przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom dania, którzy niekoniecznie lubią długie stanie przy nagrzanej patelni wypełnionej tłuszczem. Gwarantujemy, że fiński pieczony naleśnik smakuje obłędnie, a z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kulinariach.
Spis treści:
Pannukakku - niezbędne produkty
Z łatwo dostępnych składników możemy przygotować dania popularne na całym świecie. Jeśli fundusze nie pozwalają nam na zagraniczne podróże, możemy przenieść się do wybranego kraju z poziomu domowej kuchni. Jednym z dań, które warto wypróbować są pannukakku, czyli fińskie pieczone naleśniki. Jesteśmy niemal pewni, że wszystkie potrzebne do ich wykonania produkty macie już w lodówce. Co zatem jest niezbędne, by przepis wyszedł doskonale?
Składniki na fińskie naleśniki
- 4 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- szczypta soli
Dodatki
- cukier puder
- świeże owoce
- syrop klonowy lub czekoladowy
Fiński naleśnik - przepis
- Całe jajka wbijamy do miski i zaczynamy ubijać mikserem na średnich obrotach. W trakcie mieszania dosypujemy partiami cukier zwykły i z dodatkiem wanilii.
- Masę jajeczną ubijamy do momentu aż stanie się bardzo jasna i puszysta. Kolejnym etapem będzie stopniowe dodawanie mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą.
- Składniki mokre i suche mieszamy tylko do momentu, w którym znikną grudki mąki. Kiedy tak się stanie, dolewamy mleko i ponownie miksujemy na gładkie ciasto.
- Ciasto przelewamy do okrągłej lub kwadratowej formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 2000 st. C.
- Pannukakku pieczemy przez ok. 25-30 minut. W tym czasie nabierze odpowiedniej puszystości, a wierzch zdąży się przyrumienić.
- Kiedy upłynie ostatnia minuta pieczenia, wyjmujemy danie z piekarnika i odkładamy na blat do lekkiego przestudzenia.
Z czym podawać gotowe fińskie naleśniki?
Idealnie napowietrzone i bardzo puszyste fińskie naleśniki to śniadanie, które nie tylko doskonale się prezentuje, ale także zachwyca smakiem. Bez problemu możemy zjeść je w wersji podstawowej, przygotowanej tylko na bazie głównych składników. Jeśli jednak chcemy w pełni zanurzyć się w fenomenie dania z Finlandii, nie warto rezygnować z dodatków.
Pannukakku doskonale komponują się z owocowymi dżemami, konfiturami czy marmoladami. Możemy obficie posypać je cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu, polać miodem lub syropem klonowym. W bardzo prosty sposób zaserwujemy tak przygotowane naleśniki nie tylko na śniadanie, ale także w formie deseru. Wystarczy ich wnętrze wypełnić bitą śmietaną i owocami, a całość posypać tartą gorzką lub deserową czekoladą i udekorować listkiem mięty.
Sprawdź również: