Bez stania przy dymiącej patelni. Pannukakku – fińskie słodkie śniadanie

Jak przyrządzić pannukakke - fińskie pieczone naleśniki?
Jak przyrządzić pannukakke - fińskie pieczone naleśniki?123RF/PICSEL

Pannukakku - niezbędne produkty

Zobacz również:

    • 4 jajka
    • 500 g mąki pszennej
    • 500 ml mleka
    • 150 g cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cukru z wanilią
    • szczypta soli
    • cukier puder
    • świeże owoce
    • syrop klonowy lub czekoladowy

    Fiński naleśnik - przepis

    Podstawą pannukakke jest dobre ciasto naleśnikowe
    Podstawą pannukakke jest dobre ciasto naleśnikowe123RF/PICSEL
    1. Całe jajka wbijamy do miski i zaczynamy ubijać mikserem na średnich obrotach. W trakcie mieszania dosypujemy partiami cukier zwykły i z dodatkiem wanilii.
    2. Masę jajeczną ubijamy do momentu aż stanie się bardzo jasna i puszysta. Kolejnym etapem będzie stopniowe dodawanie mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą.
    3. Składniki mokre i suche mieszamy tylko do momentu, w którym znikną grudki mąki. Kiedy tak się stanie, dolewamy mleko i ponownie miksujemy na gładkie ciasto.
    4. Ciasto przelewamy do okrągłej lub kwadratowej formy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 2000 st. C.
    5. Pannukakku pieczemy przez ok. 25-30 minut. W tym czasie nabierze odpowiedniej puszystości, a wierzch zdąży się przyrumienić.
    6. Kiedy upłynie ostatnia minuta pieczenia, wyjmujemy danie z piekarnika i odkładamy na blat do lekkiego przestudzenia.

    Z czym podawać gotowe fińskie naleśniki?

    „Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsatPolsat