Białe i ciemne pieczywo: Fakty i mity

Białe i ciemne pieczywo spolaryzowało społeczeństwo
Białe i ciemne pieczywo spolaryzowało społeczeństwo123RF/PICSEL

Składniki

Zimne ziemniaki i czerstwy chleb. Mniej kalorii i więcej „dobrych” bakteriiInteria.tv

Czym jest białe, a czym ciemne pieczywo?

Biała mąka prawie w ogóle nie posiada błonnika
Biała mąka prawie w ogóle nie posiada błonnika123RF/PICSEL

Które mąki są najzdrowsze?

Składniki

Nie każda ciemna mąka jest mąką żytnią
Nie każda ciemna mąka jest mąką żytnią123RF/PICSEL

Mit: Mąka pszenna jest tylko biała

Składniki

Mit: Ciemniejsze pieczywo jest zawsze pełnoziarniste

Czy białe pieczywo jest zdrowe? Zdania są podzielone
Czy białe pieczywo jest zdrowe? Zdania są podzielone123RF/PICSEL

Mit: Jasne pieczywa w ogóle nie powinno się jeść

Składniki