Blanszowanie warzyw. Przekonaj się, na czym polega sprawdzona technika
Taki sposób obróbki warzyw sprawia, że są nadal jędrne i sprężyste. Nie każdy lubi spożywać je w wersji na surowo. Blanszowanie w przypadku niektórych gatunków pozwala pozbyć się goryczkowego posmaku. Jak blanszować warzywa? Czy jest to sprawdzona metoda? Wyjaśniamy.
Spis treści:
Co to jest blanszowanie warzyw?
Blanszowanie pozwala na szybką obróbkę cieplną warzyw. Smażenie ich na oleju jest nie zdrowe, szczególnie dla osób na diecie. Natomiast innowacyjna technika pozwala na zachowanie świeżości i smaku. Blanszowanie polega na hartowaniu warzyw najpierw we wrzątku, a potem w zimnej wodzie. Ta metoda pozwala też na szybsze obranie warzyw, których skórka jest szczególnie uporczywa.
Polecamy: Jajka. W jakiej formie są najzdrowsze?
Czy blanszowanie warzyw jest dobre?
Jeśli nie możesz spożywać surowego jedzenia, blanszowanie jest jak najbardziej dla ciebie. To krótki proces, który pozwala na szybkie podgotowanie warzyw. Dodatkowo zachowują swój smak i walory estetyczne. Ta metoda sprawi, że twarde warzywa zmiękną, a te delikatniejsze nie rozpadną się. Ma to często miejsce podczas standardowego gotowania. Blanszowanie sprawia, że z surowych warzyw znikają szkodliwe bakterie. Taka obróbka sprawdzi się szczególnie w przypadku cebuli, cykorii czy jarmużu. W ten sposób ich smak stanie się delikatniejszy i głębszy.
Jak blanszować warzywa?
Blanszowanie warzyw jest bardzo proste. Zrobisz to w kilku krokach:
- Przygotuj duży garnek i nalej wodę do ¾ jego wysokości. Następnie doprowadź ciecz do wrzenia.
- Do gotującej się wody wrzuć warzywa na dwie minuty i zmniejsz ogień.
- Potem odcedź je za pomocą durszlaka i polej zimną wodą (około dwóch minut). Możesz je też wrzucić do naczynia z lodowatą cieczą.
- Blanszowane warzywa osusz papierowym ręcznikiem.
Warzywa przygotowane w ten sposób możesz jeść z ryżem lub kaszą, a także ulubionym mięsem. Smacznego!
Zobacz: