Blanszowanie warzyw. Przekonaj się, na czym polega sprawdzona technika

Blanszowanie warzyw ma wiele zalet
Blanszowanie warzyw ma wiele zalet123RF/PICSEL

Co to jest blanszowanie warzyw?

Czy blanszowanie warzyw jest dobre?

Warzywa są źródłem witamin i cennych minerałów
Warzywa są źródłem witamin i cennych minerałów123RF/PICSEL

Jak blanszować warzywa?

  1. Przygotuj duży garnek i nalej wodę do ¾ jego wysokości. Następnie doprowadź ciecz do wrzenia.
  2. Do gotującej się wody wrzuć warzywa na dwie minuty i zmniejsz ogień.
  3. Potem odcedź je za pomocą durszlaka i polej zimną wodą (około dwóch minut). Możesz je też wrzucić do naczynia z lodowatą cieczą.
  4. Blanszowane warzywa osusz papierowym ręcznikiem.
Syndrom ugotowanego ryżu. Bakteriom wystarczą dwie godzinyInteria.tv