Pecan Pie – nowy deserowy hit po pistacjach i dubajskiej czekoladzie!

Pecan pie to amerykański klasyk, który zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem.
Pecan pie to amerykański klasyk, który zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem.Deb Lindsey For The Washington Post Getty Images

Historia Pecan Pie - orzechowe dziedzictwo Ameryki 

Pecan Pie jest nieodłącznym elementem festynów w USA. Podaje się je na papierowej tacce, z wbitym w ciasto patyczkiem, dzięki czemu można zjeść je bez brudzenia rąk.
Pecan Pie jest nieodłącznym elementem festynów w USA. Podaje się je na papierowej tacce, z wbitym w ciasto patyczkiem, dzięki czemu można zjeść je bez brudzenia rąk.Chip SomodevillaGetty Images

Czy orzechy pekan są zdrowe?

Dlaczego Pecan Pie to idealne ciasto na wiosnę i Wielkanoc?

Pecan Pie możesz pięknie udekorować i podać na Wielkanocnym stole
Pecan Pie możesz pięknie udekorować i podać na Wielkanocnym stoleEducation Images/Universal Images GroupGetty Images

Jak zrobić tradycyjne Pecan Pie? 

  • 225 g mąki pszennej 
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  1. W misce wymieszaj mąkę z masłem, rozcierając je palcami, aż powstanie konsystencja przypominająca bułkę tartą.
  2. Dodaj cukier puder, następnie żółtko i zimną wodę. Wymieszaj, aż ciasto zacznie się łączyć.
  3. Owiń je folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez 30 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  5. Rozwałkuj schłodzone ciasto na podsypanej mąką powierzchni i wyłóż nim formę do tarty.
  6. Odetnij nadmiar ciasta na brzegach i nakłuj spód widelcem.
  7. Piecz 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
  • 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 
  • 1 szklanka jasnego brązowego cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 szklanka jasnego syropu kukurydzianego - możesz zastąpić miodem lub syropem klonowym
  • 3 łyżki roztopionego masła 
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego 
  • 2 szklanki połówek orzechów pekan + kilkanaście sztuk do dekoracji
  1. W misce wymieszaj jajka, brązowy cukier, syrop kukurydziany/miód/syrop klonowy, mąkę, sól, roztopione masło i wanilię. Użyj trzepaczki lub miksera ręcznego.
  2. Dodaj orzechy pekan i dokładnie wymieszaj.
  3. Przelej masę na spód tarty, pomagając sobie silikonową szpatułką.
  4. Ułóż w ładny, dekoracyjny sposób połówki orzechów na górze ciasta.
  5. Piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut
  6. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe - powinno lekko drżeć na środku przy delikatnym potrząśnięciu. Jeśli środek jest zbyt płynny, piecz jeszcze 5-10 minut.
  7. Odstaw do całkowitego ostygnięcia na kratce - dzięki temu masa się dobrze zestali i będzie łatwa do krojenia.
  8. Podawaj z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub polane sosem karmelowym.
Pecan Pie zachwyci każdego - goście na pewno będą prosić cię o przepis!
Pecan Pie zachwyci każdego - goście na pewno będą prosić cię o przepis!Karen Warren/Houston ChronicleGetty Images
"Rozmowy": Po czym rozpoznać wypalenie zawodowe? Jeden sygnał jest kluczowyinteriaINTERIA.PL