Chleb keto od Ewy Wachowicz. Prosty w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku
Szukasz przepisu na chleb zgody z dietą keto? Sprawdzoną recepturą podzieliła się Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje".
Jak przygotować chleb keto? Sprawdzony przepis
W jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje" prowadząca zdradziła sposób na pyszny i szybki chlebek keto. Jak przyznała, przepisem podzieliła się z nią przyjaciółki, która od ponad roku jest na diecie keto. W skład pieczywa wchodzą przede wszystkim nasiona, które dodajemy w równych proporcjach. Nie może zabraknąć też masła. - Moja mam zawsze dodawała do chleba roztopione masło. W tym przepisie nie może być inaczej - dodała Ewa Wachowicz.
Na co zwrócić jeszcze uwagę? Przede wszystkim uważać należy podczas przekładania masy do foremki. - Ciasto trzeba szybko przekładać, ponieważ błyskawicznie gęstnieje - zauważa Wachowicz.
Przeczytaj również: Na czym polega dieta ketogeniczna? Wszystko, co musisz wiedzieć o "keto"
A oto dokładny przepis na chleb keto:
Chleb keto - składniki
- 40 g nasion chia
- 40 g babki płesznik lub jajowatej
- 40 g siemienia lnianego
- 40 g nasion słonecznika
- ½ łyżeczki czarnuszki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 szklanka śmietany (jeśli nie mamy, można zastąpić serkiem kanapkowym)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 jajka
- czarnuszka do posypania
Chleb keto - przygotowanie krok po roku
- Zacznij od roztopienia masła na patelni.
- Nasiona chia, babkę płesznik, siemię lniane, słonecznik i czarnuszkę wsyp do miksera.
- Dodaj sodę i proszek do pieczenia i sól.
- Dorzuć śmietanę.
- Następnie wybij jajka.
- Wlej masło i zmiksuj.
- Powstałą masę przełóż do foremki wyścielonej papierem do pieczenia (20 cm x 12 cm).
- Wierzch posyp czarnuszką.
- Piecz przez 45 minut w temp. 180 st. C.
Lubisz gotować? Zajrzyj do naszej KUCHNI. Polecamy także przepis: