Chleb keto od Ewy Wachowicz. Prosty w przygotowaniu i wyjątkowy w smaku

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Chleb keto (fot. archiwum Ewy Wachowicz)
Chleb keto (fot. archiwum Ewy Wachowicz)materiały prasowe

Jak przygotować chleb keto? Sprawdzony przepis

„Ewa gotuje”: Chleb keto i hummusPolsatPolsat

Chleb keto - składniki

  • 40 g nasion chia
  • 40 g babki płesznik lub jajowatej
  • 40 g siemienia lnianego
  • 40 g nasion słonecznika
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka śmietany (jeśli nie mamy, można zastąpić serkiem kanapkowym)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4  jajka
  • czarnuszka do posypania

Chleb keto - przygotowanie krok po roku 

  1. Zacznij od roztopienia masła na patelni.
  2. Nasiona chia, babkę płesznik, siemię lniane, słonecznik i czarnuszkę wsyp do miksera. 
  3. Dodaj sodę i proszek do pieczenia i sól.
  4. Dorzuć śmietanę. 
  5. Następnie wybij jajka. 
  6. Wlej masło i zmiksuj. 
  7. Powstałą masę przełóż do foremki wyścielonej papierem do pieczenia (20 cm x 12 cm). 
  8. Wierzch posyp czarnuszką. 
  9. Piecz przez 45 minut w temp. 180 st. C.