Chroni przed żylakami. Jedz, gdy zdrowie szwankuje
Kasza pęczak wraca do łask. Jest smaczna, szybka w przygotowaniu i niedroga. Nienachalna w smaku dobrze sprawdza się zarówno w daniach mięsnych, jak i wegetariańskich. Ma wysoką wartość odżywczą i wiele korzyści dla zdrowia. Spożywany regularnie pęczak może być wsparciem w leczeniu chorób kardiologicznych. Jest rekomendowany dla diabetyków i osób, którym zależy na redukcji zbędnych kilogramów. Co jeszcze warto wiedzieć o tej kaszy i jak ją podawać? Wyjaśniamy.
Spis treści:
Pęczak - co to za kasza?
Pęczak jest rodzajem kaszy jęczmiennej, a te stanowią obecnie najwyższy odsetek produkowanych. Choć przez lata pęczak traktowany był głównie jako pożywienie dla zwierząt, dzięki rosnącej świadomości społecznej, zyskuje na popularności. Dziś wiadomo, że jego pełne ziarno ma więcej wartości odżywczych niż kasza jęczmienna. Pęczak jest najmniej przetworzoną kaszą, jego ziarna nie podlegają kruszeniu.
Czytaj również: Warto dodać do kawy. Rozprawią się z oponką i boczkami
Wartości odżywcze kaszy pęczak
Kasza pęczak jest źródłem węglowodanów złożonych. Znajdziemy w niej również białko, znikome ilości tłuszczów oraz prawdziwe bogactwo błonnika, który, choć nie jest substancją odżywczą, a balastową, warunkuje prawidłowy przebieg większości procesów życiowych.
Pęczak jest też prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Włączając go do diety, zaopatrzymy organizm w:
- szereg witamin z grupy B, które wpływają na pracę systemu nerwowego,
- trzy witaminy o właściwościach przeciwutleniających: A, E i K, dzięki którym kasza pomaga w neutralizowaniu toksycznego wpływu wolnych rodników (witamina K znana dotąd głównie z udziału w krzepnięciu krwi ma również właściwości przeciwutleniające),
- kluczowe dla zdrowia minerały, w tym potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, selen i cynk.
Kaloryczność kaszy pęczak
Zobacz również:
Pęczak dla zdrowia serca
W 100 gramach kaszy jest aż 17 gramów surowego włókna roślinnego, w tym wysoka zawartość beta-glukanu, który ma korzystny wpływ na metabolizm tłuszczów i jest skuteczny w obniżaniu poziomu cholesterolu. Obecny w diecie pęczak chroni przed odkładaniem blaszek miażdżycowych. Powinien być stałym elementem diety osób ze schorzeniami kardiologicznymi i genetycznie nimi obciążonych.
Dzięki zawartości witaminy K pęczak poprawia kondycję naczyń krwionośnych. Chroni przed zakrzepami i żylakami.
Sprawdź także: Kasza gryczana. Dodatek do obiadu, który odżywia i leczy
Pęczak wsparciem procesów metabolicznych
Z uwagi na wyjątkowo wysoką zawartość błonnika, zwłaszcza frakcji nierozpuszczalnej, pęczak pomaga wyregulować cykl wypróżnień. Jest szczególnie polecany dla osób zmagających się z zaparciami, w tym przewlekłymi. Sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii. Poprawia kondycję mikrobiomu jelitowego i chroni przed rakiem jelita grubego. Zjadany w rozsądnych ilościach, powinien być elementem diety odchudzającej. Pęczak ma wysoką wartość odżywczą, a dzięki zawartości błonnika syci i usprawnia pasaż jelitowy.
Zawarty w kaszy pęczak błonnik pokarmowy ma też pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową. Ta kasza jest polecana dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
Pęczak zawiera gluten, dlatego nie może być spożywany przy celiakii i nietolerancji tego białka.
Pęczak dla wzmocnienia odporności
Jak podawać kaszę pęczak?
Kasza pęczak może być składnikiem dania głównego. Sprawdzi się w połączeniu z białym i czerwonym mięsem, a także rybami. Dobrze smakuje w potrawach warzywnych i sałatkach. Miłośnikom kaszy pęczak nie brak też pomysłów na jej słodkie wydanie. W połączeniu z owocami i jogurtem lub mlekiem może być doskonałą alternatywą dla porannej owsianki. Świetnie smakuje z daktylami i kawałkami gorzkiej czekolady.
- Pęczak z warzywami
Składniki:
- 100 gramów kaszy pęczak,
- średniej wielkości cukinia,
- dwie czerwone papryki,
- puszka zielonego groszku,
- łyżeczka sproszkowanej kurkumy,
- szczypta czarnego pieprzu,
- dwie łyżki oleju rzepakowego,
- mały pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Ugotować kaszę. Umytą i oczyszczoną paprykę oraz cukinię (obieranie nie jest konieczne) pokroić w większą kostkę i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej rzepakowy. Podsmażyć, dodać ciepłą kaszę, kurkumę, pieprz i odcedzony groszek. Dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić na rozgrzanej płycie na 5-10 minut. Pietruszkę posiekać drobno i dodać do całości tuż przed podaniem na stół.