Chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku, a wszystko podane z cebulową chmurką

W czasach PRL-u był nagminnie zamawiany w restauracjach i z powodzeniem przygotowywany w domu na obiad. Następnie na wiele lat odszedł w kulinarne zapomnienie, ale na szczęście znowu pojawia się w kartach menu i na stołach Polaków. Rumsztyk z cebulką, bo o nim właśnie mowa, to potrawa, która zdecydowanie wyróżnia się doskonałym smakiem.

Jak zrobić przepyszny rumsztyk?
Jak zrobić przepyszny rumsztyk?123RF/PICSEL

Rumsztyk to rodzaj kotleta z grubo mielonego lub siekanego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego. Kotlet poddawany jest obróbce termicznej w formie smażenia, a następnie dusi się go z dużą ilością cebuli, najczęściej serwując z ziemniakami i całość polewając sosem własnym.

Idealnie usmażony rumsztyk charakteryzuje się odpowiednio zarumienioną skórką i dużą soczystością w środku. Jak uzyskać taki efekt? Wszystko wyjaśniamy w przepisie na rumsztyk z cebulką.

Rumsztyk z cebulką - składniki

Do przygotowania dania potrzebujemy następujących składników:

  • 600 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • 400 g białej cebuli,
  • sól,
  • pieprz,
  • smalec lub olej do smażenia.

Rumsztyk z cebulką - przepis

Przygotowanie rumsztyku zaczynamy od zmielenia mięsa w maszynce o dużych oczkach lub od dokładnego posiekania go nożem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy trzy łyżki zimnej wody, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko wyrabiamy na gładką i jednolitą masę. Gdy masa jest gotowa, formujemy kotlety, które nie powinny być zbyt grube.

Na patelni rozgrzewamy dobrej jakości smalec i na średnim ogniu smażymy kotlety, aż zrumienią się z obu stron. Gdy kotlety są już odpowiednio usmażone, zdejmujemy je z patelni i przekładamy do naczynia.

Na tę samą patelnię wsypujemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy na średnim ogniu do zeszklenia. Kotlety ponownie przekładamy na patelnię z cebulą, podlewamy odrobiną wody i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż cebula zrobi się bardzo miękka i odda smak do sosu. Gotowe!

Paradox Museum w Londynie. Zabawa w krainie złudzeń optycznych© 2024 Associated Press
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas