Ciasto na walentynki z zeszytu Ewy Wachowicz. 30 minut i gotowe

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ciasto na walentynki
Ciasto na walentynki 123RF/PICSEL

Ciasto na walentynki - wyraz troski i uczucia

Składniki na ciasto czekoladowe

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 100 g mąki
  • orzechy włoskie
  • lody waniliowe
Ciasto czekoladowe idealnie smakuje z lodami
Ciasto czekoladowe idealnie smakuje z lodami123RF/PICSEL

Przygotowanie ciasta czekoladowego

  1. Najpierw czekoladę z masłem należy roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. 
  2. Następnie jajka ubić, dodać cukier i mąkę.
  3. Do ubitej masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę, po czym dodać lekko przesiekane orzechy.
  4. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20-30 minut, w zależności od tego, jak bardzo "zakalcowate" ciasto chce się uzyskać (zdecydowanie lepsze jest właśnie to bardziej mokre i ciężkie).
  5. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem (można użyć do tego gotowych szablonów lub samemu przygotować ulubioną wycinankę).
Przepis na bezglutenowe brownieInteria KulinariaInteria Kulinaria