Ciasto na walentynki z zeszytu Ewy Wachowicz. 30 minut i gotowe
Pysznie smakuje, zawsze wychodzi, a przygotowanie nie zabiera dużo czasu. To oczywiście nie wszystkie plusy. Dodamy jeszcze, że nie oprze się mu nikt, a już jeden kęs potrafi poprawić nastrój. Idealna propozycja na walentynki. Zainteresowani? Oto przepis.
![Ciasto na walentynki](https://i.iplsc.com/000KL6BLK544B6W5-C322-F4.webp)
Spis treści:
Ciasto na walentynki - wyraz troski i uczucia
Czym zaskoczyć partnera/partnerkę w walentynki? Upiecz ciasto, zawsze się sprawdza. A jak jeszcze zdecydujesz się na to czekoladowe, to sukces masz gwarantowany. Nie tylko pysznie smakuje, ale także ma wyjątkowe właściwości poprawiające nastrój. Wyobraźcie sobie, że już jeden kęs może odmienić wszystko. Czekolada zawiera substancje, które pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie. Mowa o serotoninie - czyli "hormonie szczęścia", który pomaga m.in. walczyć ze stresem, teobrominie, która dodaje energii oraz fenyloetyloaminie, związku, który nasz organizm wytwarza, gdy jesteśmy zakochani.
Przygotowanie czekoladowego ciasta dla ukochanej osoby to nie tylko sposób na smaczny deser, ale również wyraz troski i uczucia. To znacznie bardziej osobisty gest niż kupione słodycze z doklejonymi serduszkami i napisami "love". To jak, gotowi na upieczenie wyjątkowego ciasta na walentynki?
Ewa Wachowicz, znana restauratorka, prowadząca program "Ewa Gotuje" w jednym ze swoich felietonów zdradziła fanom prosty przepis.
Czytaj również: Uznawany jest za jeden z najlepszych deserów na świecie. Doskonała propozycja na walentynki
Składniki na ciasto czekoladowe
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 100 g mąki
- orzechy włoskie
- lody waniliowe
*tortownica 24-26 cm, w zależności na jakiej wysokości ciasta nam zależy
![Ciasto czekoladowe idealnie smakuje z lodami](https://i.iplsc.com/000KL6BRBCPLTDCM-C322-F4.webp)
Przygotowanie ciasta czekoladowego
- Najpierw czekoladę z masłem należy roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić.
- Następnie jajka ubić, dodać cukier i mąkę.
- Do ubitej masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę, po czym dodać lekko przesiekane orzechy.
- Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20-30 minut, w zależności od tego, jak bardzo "zakalcowate" ciasto chce się uzyskać (zdecydowanie lepsze jest właśnie to bardziej mokre i ciężkie).
- Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem (można użyć do tego gotowych szablonów lub samemu przygotować ulubioną wycinankę).
Tak przygotowany czekoladowy deser można podawać z ulubionymi lodami. Świetnie sprawdzą się waniliowe czy śmietankowe.