Ciasto przygotuj teraz, ale z pieczeniem zaczekaj 4 tygodnie. Sprawdzony przepis na piernik staropolski

Karolina Woźniak

Karolina Woźniak

Piernik staropolski - jak długo powinien dojrzewać?
Piernik staropolski - jak długo powinien dojrzewać?CanvaProINTERIA.PL

Spis treści:

  1. Ile powinien dojrzewać piernik staropolski?
  2. Przepis na piernik staropolski długo dojrzewający

Ile powinien dojrzewać piernik staropolski?

Piernik dojrzewający to ciasto warte zachodu. Zadbaj o dobrej jakości składniki
Piernik dojrzewający to ciasto warte zachodu. Zadbaj o dobrej jakości składniki123RF/PICSEL

Przepis na piernik staropolski długo dojrzewający

Składniki

  • Na ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 500 g miodu naturalnego,
  • 250 g masła prawdziwego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 3 jajka (L),
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 opakowania przyprawy do piernika.
  • Na polewę:
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 80 g masła.
  • Do przełożenia:
  • ok 700 g powidła śliwkowego
  • Dodatkowo: orzechy włoskie, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, gotowe ozdoby cukiernicze.
> 6
Sposób przygotowania: 
  1. Na średnim ogniu w rondelku roztapiamy masło z miodem i dodajemy cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Łączymy ją z sodą, przyprawą do piernika, kakao i solą. Mieszamy.
  3. Do suchych składników dodajemy przestudzoną masę miodową, mleko, wbijamy jajka i wyrabiamy całość na gładkie ciasto.
  4. Dokładnie wyrobione ciasto na piernik dojrzewający przekładamy do naczynia kamionkowego, ceramicznego lub szklanego. Zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 4-6 tygodni. Ciasto świeżo wyrobione początkowo ma dość luźną konsystencję, ale pod wpływem dojrzewania i zimna robi się twardsze. Dzięki temu można go później dość łatwo rozwałkować.
  1. Piernik możemy wypiekać już po czterech tygodniach. Wszystko zależy od czasu, jakim dysponujemy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na trzy równe części.
  2. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki, bo ciasto może się kleić. Wałkujemy pierwszą część zimnego ciasta na prostokąt na wymiar blaszki z piekarnika (np. o wymiarach 42x 30). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy na nią rozwałkowane ciasto.
  3. Ciasto pieczemy w 170 st. C przez ok. 15-18 minut (góra- dół). Ciasto na mniejszej blaszce będzie nieco grubsze, dlatego można je piec przez ok. 21 minut.
  4. Gdy piecze się pierwsza część ciasta, możemy rozwałkowywać drugi płat ciasta. Po wyjęciu blachy z upieczonym ciastem odstawiamy ją do wystudzenia ciasta, a drugą wstawiamy do piekarnika. Na koniec rozwałkowujemy trzecią część ciasta, przenosimy na blaszkę i pieczemy po wyjęciu drugiej blaszki.
  5. Gdy mamy już upieczone i wystudzone trzy blaty ciasta, piernik przekładamy powidłami: na pierwszym blacie rozsmarowujemy ok. 400 g powidła. Na niego nakładamy drugi blat ciasta i znów rozsmarowujemy na nim drugą część powideł i przykładamy trzecim.
  6. Dociskamy i przykrywamy papierem śniadaniowym lub ściereczką i odstawiamy na 1-2 dni.
Etap trzeci:
  1. Piernik kroimy na trzy równe części wzdłuż krótszego boku.
  2. Przygotowujemy czekoladę do oblania piernika: w rondelku rozpuszczamy masło. Gdy masło się rozpuści, rondelek zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niego pokruszoną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Czekoladą oblewamy piernik. A teraz czas na dekorację. Górę możemy posypać orzechami włoskimi, migdałami, skórką pomarańczową lub gotowymi ozdobami cukierniczymi.
  3. Piernik jest smaczny tuż po przygotowaniu. Warto jednak jeszcze poczekać ok. 5 dni - wtedy dopiero zachwyci swoim smakiem w pełnej krasie.

Szukasz słodkich inspiracji? Wypróbuj też inne przepisy:

Okrągłe pączki obsypane cukrem pudrem ułożone na stole i w słoiku, w tle rozmyte kwiaty oraz napisy kuchnia i interia kobieta.
Poznaj przepisy, które łączą smak i domowe ciepłoCanva ProINTERIA.PL
Przyprawa do piernika krok po krokuSMAKER.PLINTERIA.PL