Pączki parzone znikną ekspresowo. Przepis mistrza cukierniczego z PRL zrobi furorę

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Polacy uwielbiają pączki. Nie tylko w tłusty czwartek. Oto prosty przepis z PRL-u (zdj. ilustracyjne)
Polacy uwielbiają pączki. Nie tylko w tłusty czwartek. Oto prosty przepis z PRL-u (zdj. ilustracyjne)123RF/PICSEL

Pączki parzone. Przepis z PRL-u zrobi furorę

  • 1,20 kg mąki,
  • 20 dkg cukru,
  • 10 dkg masła,
  • 1 białko,
  • 15 żółtek,
  • 1/2 l mleka,
  • 1 paczka proszku do pieczenia,
  • 1 kieliszek araku,
  • 1 paczka cukru waniliowego,
  • konfitura,
  • smalec do smażenia (zamiast smalcu możesz użyć oleju),
  • cukier puder.
  1. 15 dkg mąki zaparzyć 1/4 l mleka, a gdy ostygnie, rozdrobić z żółtkami, cukrem stopionym i sklarowanym masłem i resztą mleka.
  2. Oddzielnie należy zmieszać proszek do pieczenia z pozostałą częścią mąki, przesiać do poprzedniej masy, dodać białko ubite na pianę i wszystko dobrze wyrobić. Na koniec mieszając, dodać arak.
  3. Wyrobionego ciasta nie należy wałkować, a rozciągać po stolnicy na niezbyt gruby plaster.
  4. W odstępach ok. 8 cm układać na nim powidła lub konfitury i przykryć warstwą ciasta. Następnie, za pomocą szklanki, wycinać krążki tak, by powidła lub konfitury znajdowały się w środku.
  5. Tak uformowane pączki smażyć na dużym ogniu, w głębokim rondlu, w gorącym smalcu (lub oleju).
  6. Podczas smażenia pączki należy odwracać tak, by zarumieniły się po obu stronach.
  7. Gdy będą gotowe, przełożyć na półmisek i od razu posypywać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Trudno wyobrazić sobie karnawał bez pysznych pączków
Trudno wyobrazić sobie karnawał bez pysznych pączków123RF/PICSEL
"Ewa gotuje": Drożdżówki z budyniem i śliwkamiPolsat