Ciasto z PRL-u na andrzejki. Kryształek był hitem na prywatkach

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Kryształek był hitem prywatek w PRL-u
Kryształek był hitem prywatek w PRL-u123RF/PICSEL

Kryształek - lista składników

  • 6 różnokolorowych galaretek, 
  • 50 gramów żelatyny,
  • 0,5 litra śmietany kremówki, 
  • szklanka kefiru,
  • szklanka cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego.

Hit andrzejkowej imprezy rodem z PRL-u. Jak przygotować kryształek?

  1. Przygotuj każdy kolor galaretki z osobna - zamiast przepisowych 400 użyj 350 mililitrów gorącej wody (około 1,5 standardowej szklanki), dzięki temu galaretki będą twardsze i łatwiej wykroisz z nich pożądane kształty.
  2. Żelatynę zalej 0,5 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawa na 30 minut.
  3. Śmietanę, kefir, cukier i cukier waniliowy zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Pokrój galaretki w sześcienne kawałki i dodaj do masy.
  5. Przygotuj formę do ciasta.
  6. Do żelatyny dolej gorącą wodę, aby ją rozpuścić, a następnie ostrożnie wlej do śmietanowej masy. Delikatnie wymieszaj całość i szybko przelej do formy. Dodawanie żelatyny to moment krytyczny - trzeba to robić ostrożnie, aby masa się nie zwarzyła. Odstaw kryształek, aby masa stężała.
Jak zrobić ciasto z galaretką bez pieczenia?