Ciekawostki na temat szparagów. Nie wiesz o nich wszystkiego!

Białe, zielone, fioletowe - szparagi! Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością. To jedne ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Zdają się nie mieć przed nikim tajemnic, jednak czy aby na pewno wiesz o nich wszystko?

Szparagi są niskokaloryczne i bardzo zdrowe!
Szparagi są niskokaloryczne i bardzo zdrowe!123RF/PICSEL

1. Pochodzą z Włoch

Słowo "szparag" wywodzi się od greckiego "asparagus" oznaczającego młody pęd. Warzywo to zostało odkryte na staroegipskich malowidłach z około 2700 r.p.n.e. Na terenie Imperium Rzymskiego pojawiły się prawie 4 500 tys. lat temu. Szparagami zajadali się Egipcjanie, Rzymianie i Chińczycy. Pliniusz ( 23-79 p.n.e ) wspomina iż największą sławą cieszyły się uprawy w Rawennie. I to właśnie z Włoch szparagi wyruszyły na podbój Europy. Nie stało się to jednak błyskawicznie.

Czasy popularności dla tych warzyw w Europie przypadły dopiero na okres średniowiecza, a do Polski dotarły w XVIII wieku. Obecnie uprawiane są przez większość krajów na świecie, a ich głównymi producentami są Chiny i Peru. W Polsce plantacje szparagów obejmują województwo wielkopolskie oraz dolnośląskie.

2. Zielone i fioletowe są wyjątkowe bo...

...nie musisz ich obierać. Wybiorą je miłośnicy bardziej orzechowego i wyrazistego smaku. Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Szparagi najlepiej smakują zaraz po zerwaniu - z czasem tracą swój aromat. Jeśli preferujesz łagodny smak, a obieranie warzyw nie jest dla ciebie problemem, białe szparagi będą odpowiednie. 

3. Warzywa "z górnej półki"

Na dość wysoką cenę szparagów wpływa kapitałowość oraz pracochłonność związana z uprawą. Producenci muszą odczekać dwa lata na pierwsze zbiory, a w tym czasie inwestować  w ochronę i pielęgnowanie plantacji. Sezon szparagowy w Polsce trwa około 8-10 tygodni, a warzywa zbierane są ręcznie dwa razy dziennie - wcześnie rano i wieczorem.

***Zobacz także***

Zmysłowe smaki: Jak gotować zielone szparagiInteria.tv
Szparagi najlepiej smakują zaraz po zerwaniu
Szparagi najlepiej smakują zaraz po zerwaniu123RF/PICSEL

3. Dietetyczny smakołyk

Szparagi są idealnym pożywieniem dla tych, którzy próbują schudnąć. 100 gram tych warzyw to zaledwie 18 kcal! Ponadto, są źródłem cennych witamin i pierwiastków. Witaminy C i E mają wpływ na kondycję włosów, paznokci i skóry, natomiast wapń, fosfor i potas przyczyniają się do prawidłowego stanu tkanek kostnych. Szparagi to warzywa doskonałe dla kobiet planujących ciążę - zawierają bowiem kwas foliowy, niezbędny do właściwego rozwoju płodu. Udowodniono też, że jedzenie szparagów może minimalizować ryzyko wystąpienia nowotworów, a także pozytywnie działać na samopoczucie i nastrój.

4. Pobudzają libido

Szparagi zyskały miano jednych z najciekawszych, naturalnych afrodyzjaków! A to za sprawą zawartych w nich fitoestrogenów, które zwiększają popęd płciowy kobiet działając podobnie jak estrogen - jeden z żeńskich hormonów.

Warzywa te są niewątpliwie wyjątkowe, a ciekawych pomysłów na potrawy z kolorowymi pędami w roli głównej nie brakuje. Możesz z nich wyczarować pyszne danie na romantyczną kolację we dwoje. Z pewnością nie pożałujesz czasu spędzonego w kuchni!

Sposobów podania szparagów jest mnóstwo
Sposobów podania szparagów jest mnóstwo123RF/PICSEL

5. Na kaca

W opozycji do tłustego rosołu czy steka przed wyjściem na imprezę staje zdrowy, niskokaloryczny szparag. Wystarczy zjeść kilka sztuk przed zakrapianym przyjęciem, a może się okazać, że rano nie odczujemy często towarzyszącego, poalkoholowego bólu głowy. Wszystko to za sprawą aminokwasów, których w szparagach jest sporo.

5. Zanim kupisz sprawdź świeżość

Główka świeżego szparaga powinna być zamknięta i nieposzarpana, a ściśnięta - puścić sok. Warzywo to nie może mieć żadnych przebarwień. Zaletą szparagów jest prostota ich przygotowania. Wystarczy umyć, podciąć twarde końcówki i włożyć do podłużnego garnka z posoloną wodą, tak aby główki wystawały ponad taflę. Białe szparagi należy gotować do 15 minut, kolorowe zaś ok. 5-8 min. Ich miękkość oznacza, że są gotowe do zjedzenia. Nie ma natomiast nic gorszego niż rozgotowane szparagi. Pod naciskiem zębów powinny być lekko chrupiące. Ugotowane na pół twardo zachowują swoje walory smakowe oraz cenne składniki odżywcze.

***Zobacz także***

Zmysłowe smaki: Jak gotować zielone szparagiInteria.tv

#POMAGAMINTERIA

Na Farmie Życia w Więckowicach mieszka 10 osób z autyzmem. Żadna z nich nie jest samodzielna, wymagają wsparcia w codziennych czynnościach życiowych. Jeśli Farma nie przetrwa, alternatywą dla jej mieszkańców pozostaje szpital psychiatryczny, koniec czułej opieki, przywiązani pasami do łóżka stracą poczucie bezpieczeństwa, stracą swój dom. Możesz im pomóc! Sprawdź szczegóły >>

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas