Co zrobić na obiad za nie więcej niż 10 zł? Oto trzy obłędne w smaku i tanie potrawy

Obiad dla całej rodziny za nie więcej niż 10 złotych? To możliwe. Wystarczy, że wykorzystasz to, co masz już w lodówce czy kuchennych szafkach. Możesz także zakupić najtańsze składniki i z nich wyczarować pyszne oraz sycące danie. Przedstawiamy propozycje na obiady, za które zapłacisz nie więcej niż 10 zł. Na sezon jesienno-zimowy są wprost idealne.

Odpowiednio doprawiony makaron z pomidorami smakuje wyśmienicie
Odpowiednio doprawiony makaron z pomidorami smakuje wyśmienicie123RF/PICSEL

Tani obiad wcale nie musi oznaczać niespecjalnego, nudnego smaku czy mało atrakcyjnego wyglądu. Mówi się, że dobry kucharz z najprostszych, łatwo dostępnych i najtańszych składników - również z resztek, jest w stanie przygotować wyśmienite i sycące danie. Wystarczy odrobinę wytężyć wyobraźnię, a będzie błyskawicznie gotowe. Za 10 zł możesz przyrządzić przepyszną zupę, dania z makaronu, ryżu czy ziemniaków. Możesz wykorzystać wszystko to, co masz już w lodówce, czy też jest dostępne w sklepach w promocyjnych cenach. Oto propozycje na genialne potrawy obiadowe, które kosztują naprawdę niewiele.

Obiad za 10 zł - spaghetti w sosie pomidorowym

Spaghetti w wersji wege może być równie smaczne i sycące, co to mięsne. Co więcej, przygotujesz je naprawdę bardzo niskim kosztem - wystarczy tylko kilka składników.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Smaż kilka minut wraz z pomidorkami koktajlowymi na bardzo niskiej mocy palnika. Następnie dodaj pomidory z puszki, smaż wszystko po kilka minut.
  4. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
  5. Na talerze wyłóż ugotowany makaron i polewaj sosem pomidorowym. Posyp startym parmezanem.

Obiad za 10 zł - zupa warzywna z boczkiem

Niezwykle aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca i tania zupa - idealnie sprawdzi się jesienią oraz zimą. Jak ją przygotować? To bardzo proste.

Zupa warzywna z dodatkiem boczku to doskonałe danie obiadowe na jesień oraz zimę
Zupa warzywna z dodatkiem boczku to doskonałe danie obiadowe na jesień oraz zimę123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, smaż na oleju około 4-5 minut. Boczek "wytop" na osobnej, suchej patelni.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  3. Warzywa dodaj do garnka, zalej litrem bulionu i gotuj 15 minut. Następnie dodaj podsmażony boczek.
  4. Śmietanę połącz z mąką i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Posyp natką pietruszki.

Obiad za 10 zł - pierogi leniwe

Pierogi leniwe to pyszny, a zarazem szybki i tani obiad. Możesz podać je z bułką tartą, masłem lub cukrem i owocami.

Kluski leniwe są sycące, a ich przygotowanie dziecinnie proste
Kluski leniwe są sycące, a ich przygotowanie dziecinnie prosteMichał WoźniakEast News

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek, umieść w osobnych garnuszkach.
  2. Do żółtek dodaj twaróg, rozgnieć i połącz za pomocą widelca.  
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj do masy i wymieszaj szpatułką.
  4. Dodaj mąkę, a następnie całość delikatnie połącz. Ciasto ma być lekko klejące.
  5. Przełóż ciasto na blat obficie obsypany mąką i zrób z niego długi wałek, kolejno potnij na niewielkie kawałki.
  6. Wodę delikatnie posól i zagotuj, a następnie wrzucaj do niej partiami kluski. Gotuj około 3-4 minuty, wyciągaj łyżką cedzakową.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas