Zajadają się nią na Kielecczyźnie. Rozgrzewa i syci na wiele godzin

Parzybroda to danie na bazie kapusty kiszonej, ziemniaków, cebuli i boczku
Parzybroda to danie na bazie kapusty kiszonej, ziemniaków, cebuli i boczku123RF/PICSEL

Pochodzenie dania

Zobacz również:

    Pazibroda - lista zakupów

    Do przygotowania pazibrody potrzebujemy tylko kilku składników
    Do przygotowania pazibrody potrzebujemy tylko kilku składników123RF/PICSEL
    • 700 g ziemniaków
    • 1 kg kiszonej kapusty
    • 500 g wędzonego boczku
    • 2 duże cebule
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku
    • szczypta soli i pieprzu
    • posiekana natka pietruszki do dekoracji

    Jak przygotować parzybrodę w domu?

    1. Ziemniaki obieramy i dokładnie wypłukujemy skrobię pod wodą, a następnie kroimy je w niewielką kostkę.
    2. Wyciągniętą z pojemnika kapustę możemy delikatnie opłukać, by pozbyć się nadmiaru kwaśnego smaku.
    3. Tak przygotowaną siekamy na desce, wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy od miękkości.
    4. W tym samym czasie doprowadzamy do wrzenia ziemniaki, a po uzyskaniu odpowiednio miękkiej konsystencji, dodajemy je do naczynia z kapustą. Całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.
    5. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i przez kilka minut wytapiamy z niego tłuszcz.
    6. Kiedy zobaczymy, że zaczynają powstawać aromatyczne skwarki, dorzucamy piórka cebuli i co jakiś czas wszystko mieszamy.
    7. Ugotowaną kapustę z ziemniakami dokładnie odcedzamy, a następnie ugniatamy na gładkie purée. Dodajemy boczek z cebulką, doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Kapusta kiszonaPolsatPolsat