Coś pysznego na obiad. Te potrawy w mig znikną ze stołu
Te potrawy w mig znikną ze stołu!

Spis treści:
Hamburgery z warzywami
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 dag drożdży
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- szklanka mleka
- jajko
- łyżka masła
- jajko do posmarowania
- Hamburger
- Hamburger: 80 dag mięsa
- mielonego z karkówki lub antrykotu
- cebula cukrowa
- łyżka
- posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- łyżka musztardy
- olej
- 8 plastrów sera żółtego
- 1/2 szklanki majonezu
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki sosu sriracha
- 10 dag miksu sałat
- pomidor
- 2 korniszony
- 10 dag sera pleśniowego
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, ciepłe mleko, jajko, masło i wyrób ciasto. Odstaw. Uformuj kulki, posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz 30 minut w temp. 210°C.
- Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, pietruszkę, sól, pieprz i musztardę. Wyrób. Uformuj kulki, smaż. Układaj na przekrojonych bułkach i przykryj plastrami sera. Zapiecz. Podawaj z majonezem, ketchupem sosem, warzywami oraz serem pleśniowym.
Sajgonki
Składniki
- 10 dag makaronu ryżowego
- sól
- 8 suszonych grzybów mun
- olej
- cebula
- 1/2 papryczki chilli
- średnia marchewka
- ząbek czosnku
- łyżka startego imbiru
- 15 dag mielonej wołowiny
- 15 dag mielonej wieprzowiny
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżka posiekanego szczypiorku
- jajko
- 25 szt. papieru ryżowego
4 osób

Sposób przygotowania
- Makaron ryżowy ugotuj, grzyby namocz. Zrumień posiekaną w kostkę cebulę i chilli. Wrzuć startą marchewkę, czosnek i imbir. Dodaj mięso, sos sojowy i rybny, smaż. Wymieszaj z makaronem, szczypiorem i jajkiem.
- Papier ryżowy namocz. Nałóż farsz, zawiń jak krokiety i smaż w głębokim oleju.
Terrina z wieprzowiną
Składniki
- pierś kurczaka
- 30 dag łopatki wieprzowej
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej
- cebula
- marchewka
- pietruszka
- 1/3 selera
- łyżka musztardy
- 3/4 szklanki kukurydzy
- konserwowej
- czerwona papryka
- 4 łyżki żelatyny
- łyżka octu
- sok z cytryny
- natka
4 osób
Sposób przygotowania
- Kurczaka i wieprzowinę pokrój. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj olej, wymieszaj i odstaw na kilka godzin. Usmaż posiekaną cebulę, dodaj mięso i zrumień. Zalej wodą, dołóż marchewkę, pietruszkę, seler, musztardę. Duś do miękkości ok. 60 minut.
- Wyjmij warzywa i odparuj mięso. Wymieszaj kukurydzę i posiekaną w kostkę paprykę. Dodaj mięso i wymieszaj. Naczynie do terriny wyłóż folią. Włóż masę mięsną. Żelatynę rozpuść w wodzie. Dodaj ocet i sok z cytryny. Zalej mięso i całość dociśnij. Włóż do lodówki na trzy godziny, posyp natką.

POLECAMY TAKŻE: