Coś pysznego na obiad. Te potrawy w mig znikną ze stołu
Aktualizacja
Te potrawy w mig znikną ze stołu!
Spis treści:
Hamburgery z warzywami
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, ciepłe mleko, jajko, masło i wyrób ciasto. Odstaw. Uformuj kulki, posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz 30 minut w temp. 210°C.
- Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, pietruszkę, sól, pieprz i musztardę. Wyrób. Uformuj kulki, smaż. Układaj na przekrojonych bułkach i przykryj plastrami sera. Zapiecz. Podawaj z majonezem, ketchupem sosem, warzywami oraz serem pleśniowym.
Sajgonki
Sposób przygotowania
- Makaron ryżowy ugotuj, grzyby namocz. Zrumień posiekaną w kostkę cebulę i chilli. Wrzuć startą marchewkę, czosnek i imbir. Dodaj mięso, sos sojowy i rybny, smaż. Wymieszaj z makaronem, szczypiorem i jajkiem.
- Papier ryżowy namocz. Nałóż farsz, zawiń jak krokiety i smaż w głębokim oleju.
Terrina z wieprzowiną
Sposób przygotowania
- Kurczaka i wieprzowinę pokrój. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj olej, wymieszaj i odstaw na kilka godzin. Usmaż posiekaną cebulę, dodaj mięso i zrumień. Zalej wodą, dołóż marchewkę, pietruszkę, seler, musztardę. Duś do miękkości ok. 60 minut.
- Wyjmij warzywa i odparuj mięso. Wymieszaj kukurydzę i posiekaną w kostkę paprykę. Dodaj mięso i wymieszaj. Naczynie do terriny wyłóż folią. Włóż masę mięsną. Żelatynę rozpuść w wodzie. Dodaj ocet i sok z cytryny. Zalej mięso i całość dociśnij. Włóż do lodówki na trzy godziny, posyp natką.
POLECAMY TAKŻE: