Coś pysznego na obiad. Te potrawy w mig znikną ze stołu

Aktualizacja
Sajgonki
Sajgonki123RF/PICSEL

Hamburgery z warzywami

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 dag drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • szklanka mleka
  • jajko
  • łyżka masła
  • jajko do posmarowania

- Hamburger

  • Hamburger: 80 dag mięsa
  • mielonego z karkówki lub antrykotu
  • cebula cukrowa
  • łyżka
  • posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • łyżka musztardy
  • olej
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki sosu sriracha
  • 10 dag miksu sałat
  • pomidor
  • 2 korniszony
  • 10 dag sera pleśniowego

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, ciepłe mleko, jajko, masło i wyrób ciasto. Odstaw. Uformuj kulki, posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz 30 minut w temp. 210°C. 
  2. Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, pietruszkę, sól, pieprz i musztardę. Wyrób. Uformuj kulki, smaż. Układaj na przekrojonych bułkach i przykryj plastrami sera. Zapiecz. Podawaj z majonezem, ketchupem sosem, warzywami oraz serem pleśniowym. 

Sajgonki

Składniki

  • 10 dag makaronu ryżowego
  • sól
  • 8 suszonych grzybów mun
  • olej
  • cebula
  • 1/2 papryczki chilli
  • średnia marchewka
  • ząbek czosnku
  • łyżka startego imbiru
  • 15 dag mielonej wołowiny
  • 15 dag mielonej wieprzowiny
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • jajko
  • 25 szt. papieru ryżowego
4 osób
Sajgonki
Sajgonki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

  1. Makaron ryżowy ugotuj, grzyby namocz. Zrumień posiekaną w kostkę cebulę i chilli. Wrzuć startą marchewkę, czosnek i imbir. Dodaj mięso, sos sojowy i rybny, smaż. Wymieszaj z makaronem, szczypiorem i jajkiem. 
  2. Papier ryżowy namocz. Nałóż farsz, zawiń jak krokiety i smaż w głębokim oleju. 

Terrina z wieprzowiną

Składniki

  • pierś kurczaka
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/3 selera
  • łyżka musztardy
  • 3/4 szklanki kukurydzy
  • konserwowej
  • czerwona papryka
  • 4 łyżki żelatyny
  • łyżka octu
  • sok z cytryny
  • natka
4 osób

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka i wieprzowinę pokrój. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj olej, wymieszaj i odstaw na kilka godzin. Usmaż posiekaną cebulę, dodaj mięso i zrumień. Zalej wodą, dołóż marchewkę, pietruszkę, seler, musztardę. Duś do miękkości ok. 60 minut. 
  2. Wyjmij warzywa i odparuj mięso. Wymieszaj kukurydzę i posiekaną w kostkę paprykę. Dodaj mięso i wymieszaj. Naczynie do terriny wyłóż folią. Włóż masę mięsną. Żelatynę rozpuść w wodzie. Dodaj ocet i sok z cytryny. Zalej mięso i całość dociśnij. Włóż do lodówki na trzy godziny, posyp natką. 
Terrina
Terrina123RF/PICSEL
Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?