​Czym zastąpić jajko w diecie wegańskiej? Oto 7 propozycji

Jest wiele sposobów na zastąpienie jajek w potrawach
Jest wiele sposobów na zastąpienie jajek w potrawach123RF/PICSEL

Zobacz również:

Siemię lniane

Siemię lniane zawiera bardzo dużo błonnika, który poprawia pracę jelit
Siemię lniane zawiera bardzo dużo błonnika, który poprawia pracę jelit123RF/PICSEL

Nasiona chia

Nasiona chia z wodą stworzą żel, który idealnie zastąpi jajko
Nasiona chia z wodą stworzą żel, który idealnie zastąpi jajko123RF/PICSEL

Tofu

Tofu ma neutralny smak, sprawdza się więc w potrawach słodkich i wytrawnych
Tofu ma neutralny smak, sprawdza się więc w potrawach słodkich i wytrawnych123RF/PICSEL

Woda po ciecierzycy

Z pomocą aquafaby, czyli zalewy po ciecierzycy, możemy przygotować nawet wegańską bezę lub suflet
Z pomocą aquafaby, czyli zalewy po ciecierzycy, możemy przygotować nawet wegańską bezę lub suflet123RF/PICSEL

Skrobia

Mąka z wodą sprawi, że omlet zachowa delikatność
Mąka z wodą sprawi, że omlet zachowa delikatność123RF/PICSEL

Niesłodzony mus (jabłkowy, bananowy, dyniowy, z batatów...)

Mus z dyni, jabłek, bananów lub batatów to idealny zamiennik jajka w cieście
Mus z dyni, jabłek, bananów lub batatów to idealny zamiennik jajka w cieściePicsel123RF/PICSEL

Czarna sól himalajska kala namak

Czarna sól doda potrawom jajecznego smaku
Czarna sól doda potrawom jajecznego smakuPicsel123RF/PICSEL
„Ewa gotuje”: Brownie z batatówPolsatPolsat